Covid-19'A Karsi Güçlendiren Öneriler

Acibadem Adana Hastanesi Aile Hekimi Filiz Arabaci, özellikle kis mevsiminde yükselen korona hasta sayisinin virüse yakalanma riskini arttirdigini, buna karsi ev ve okul gibi kapali mekanlarda alinacak önlemlerin yani sira beslenmeye de dikkat edilerek kis mevsiminin saglikli geçirilebilecegini söyledi. Arabaci, “Maske, mesafe ve hijyen kuralina özen gösterilmesi her zamanki gibi büyük önem tasiyor” hatirlatmasinda bulundu.

Covid-19'A Karsi Güçlendiren Öneriler
Covid-19 virüsü ve ardindan gelisen varyantlar, dünya genelinde saglik ve yasam aliskanliklarini degistirdi. Pandemiden korunmaya yönelik önlemlerin bir kismi ise baska saglik sorunlarini beraberinde getirdi. Özellikle çocuklar ve yaslilarin uzun süre evlerde kalmasi fiziksel ve ruhsal açidan olumsuz etkiler yaparken çalisanlarin is ve ev yasami dengesinin ortadan kalkmasi da aile içinde iliski dinamiklerini zorladi. Tüm bunlara karsin korona virüse karsi mücadelede önemli farkindaliklar saglandigina dikkat çeken Dr. Filiz Arabaci, alinacak önlemlerle kis mevsiminin de saglikli bir sekilde geçirilebilecegini kaydediyor.

Evlerde hijyenin temeli, sik havalandirma

Alinabilecek önlemleri ve yapilmasi gerekenleri “mekanlar, kisisel bakim ve beslenme” olarak üç basliga ayiran Dr. Filiz Arabaci, “Özellikle evlerimizde sik kullandigimiz odalari günde iki kez havalandirmak önemli. Evinizi sik sik havalandirarak odadaki hava sirkülasyonunu ve hijyeni saglayabilirsiniz. Ayrica disaridan eve gelenlerin ellerini yikamasi unutulmamasi gereken bir aliskanlik olmali. Okullarda ve is yerlerinde de mümkün olan en sik sekilde ortamin havalandirilmasini öneriyoruz” dedi.



Su için, meyve ve sebze tüketin

Pandeminin basindan bu yana vurgulanan “maske, mesafe ve hijyen” önleminin hayat kurtardigini yineleyen Dr. Filiz Arabaci, beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalari da söyle siraliyor:

"Havalarin sogumasiyla birlikte su tüketiminde azalma görülüyor. Ancak su, sagligimiz için tüm vücut sistemleri açisindan hayati önemde. Bu nedenle günlük su ihtiyaci giderilmeli.

Turfanda yerine mevsim sebzeleri ve meyveleri tüketilmeli.

C vitamininden zengin meyveleri yerken miktar ve tüketim saatine özen gösterilmeli. Aksam geç saatlerde tüketilen portakal gibi meyveler, asidik yapilari nedeniyle özellikle gastrit ve reflü rahatsizliklari olanlar için sorun olusturabiliyor.

Bu dönemde ev yapimi yogurt ve tursu tüketmek bagisiklik sistemini güçlendirir. Kisin tatli ihtiyaci artabilir. Bu ihtiyaci saglikli karbonhidratlar olan tahin-pekmez ve kuru meyveler ile karsilayabilirsiniz.

Kronik hastaliklari olanlarin özellikle grip ilaçlarindan uzak durmalari gerekir. Grip ilaçlari tansiyonu yükseltebilir, ritim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle bu tip ilaçlari kullanmadan önce mutlaka doktora basvurulmasi gerekiyor.

Astim, KOAH, diyabet ve kalp hastaliklari olan kisilerin zatürre, grip asilarinin yani sira Covid-19 asilarini yaptirmalari önemli. Bu asilarin hangi araliklarla yapilacagi konusunda uzmanindan bilgi almasi gerekiyor.

Vitamin ve destek ürünlerinin tüketiminde ise mutlaka bir hekim görüsü alinmali. Saglikli beslenen, kronik hastaligi olmayan kisilerin vitamin ve destek ürün kullanmasina gerek kalmayabilir."
Kaynak: İHA