Kan Yaglari Ile Akciger Kanserinin Erken Teshisi Mümkün Mü?

Dünya Kanser Günü adi altinda özellikle erken teshise yönelik birçok faaliyetin yürütüldügü bugünlerde en önemli saglik problemlerinden birisi olarak akciger kanserinin karsimiza çiktigini bildiren Prof. Dr. Ugur Coskun, Single Cell RNA sequencing yöntemi ile akciger kanserinin erken döneminde önemli olan 9 farkli lipidde yapilan analizle saptanan bozukluklarin akciger kanserinin erken teshisinde yüksek riskli hastalarda yüzde 90 civarinda dogruluk gösterdigini bildirdi.

Kan Yaglari Ile Akciger Kanserinin Erken Teshisi Mümkün Mü?
Akciger kanserinin erken döneminde görülen bazi lipid metabolizma bozukluklardan yola çikan Guangxi Wang ve arkadaslarinin Pekin Üniversitesi’nde gerçeklestirdikleri çalismanin sonuçlarini 2 Subat 2022 tarihinde Science Translational Medicine dergisinde yayinladigini bildiren Prof. Dr. Coskun, “Single Cell RNA sequencing yöntemi ile akciger kanserinin erken döneminde önemli olan 9 farkli lipidde analiz yaptilar ve bunlarda saptanan bozukluklarin akciger kanserinin erken teshisinde yüksek riskli hastalarda yüzde 90 civarinda dogruluk gösterdigini bildirdiler” dedi.

Akciger kanserinin, ülkemiz dahil tüm dünyada, Dünya Kanser Günü adi altinda özellikle erken teshise yönelik birçok faaliyetin yürütüldügü bugünlerde en önemli saglik problemlerinden birisi olarak karsimiza çiktigini hatirlatan Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, dünya genelinde sigara içen kisi sayisi 1 milyarin üzerinde ve sigara içenlerde akciger kanseri riskinin yaklasik 30 kat daha fazla oldugunu belirterek, “Akciger kanserinin erken teshisine yönelik birçok arastirma yapilmasina ragmen akciger kanserine yönelik basarili bir erken teshis programi maalesef bulunmamakta. Hastalarin önemli bir kismi yayilmis yani metastatik evrede karsimiza çikiyor. Moleküler analizleri uygun olan EGFR, ALK, ROS-1 pozitif az orandaki hastada akilli ilaçlar ile çok basarili sonuçlar aliyoruz fakat geri kalan kisimda kemoterapi ile basarimiz daha sinirli. Immünoterapi seçenegi büyük ümit vaat etmekle birlikte hem tüm hastalara uygun olmuyor hem de yüksek maliyeti nedeniyle uygulamada sikintilar var” bilgisini verdi.

Bu nedenle tüm kanser türlerinde oldugu gibi akciger kanserinde de özellikle de sigara içen yüksek riskli bireylerde erken teshis çok önemli oldugunu hatirlatan Coskun, “Erken teshis olan hastalarin birçogunda ameliyat sonrasi herhangi bir ilave tedaviye gerek olmadan tam iyilesme elde edebiliyoruz. Geçtigimiz günlerde kan testi ile erken teshise yönelik yayinlanan çalisma ile birlikte bu lipid analizi çalismasi ümit vermekte. Fakat bu çalismalar henüz yeterli olgunlukta degil. Yakin gelecekte daha büyük analizler sonucunda akciger kanserinin erken teshisine yönelik pratikte kullanabilecegimiz yöntemlerin ortaya çikacagini öngörmekteyiz” dedi.

Kaynak: İHA