Artvin'in Oba Köyünde Sakinleri Geleneksel Köy Yasamlarini Sürdürüyor

Artvin’in Savsat ilçesine bagli bin 600 rakimli Oba köyü bozulmamis dogasiyla kendine hayran birakiyor. Geleneksel köy yasaminin devam ettigi köyde, kis zorlu geçse de keyifleri yerinde.

Artvin'in Oba Köyünde Sakinleri Geleneksel Köy Yasamlarini Sürdürüyor
Savsat’a 38 kilometre mesafede yer alan Oba köyünde, geleneksel köy hayati devam ediyor. Ahsap mimarisi, kültürü ve dogasiyla hayranlik uyandiran köyde yasayanlar, dogal ürünlerle beslenip, atalarindan ögrendikleri gelenek ve göreneklere bagli yasiyor. Yazin 115 hanenin yasadigi köyde kisin sadece 15 hane yasarken, komsuluk iliskileri de üst safa da yer aliyor. Bozulmamis dogasi geleneksel yasantisiyla bu köyde hayat huzur veriyor. Asirlik evler tamamen ahsap, köyde eskiye dair izleri bulmak her zaman mümkün.

Köyde genellikle tarim ve hayvancilik hakim olurken, insanlarin bütün hayatlarini hayvanlarla, dogayla ve evlerinde iç içe geçiyor. Köyde yasayanlar her daim bir ugras içinde olurken, erkekler odun kesiyor köy isleri yapiyor, kadinlar ise bos zamanlarinda koyun yününden çorap örüyor.

Yazin ve kisin vazgeçilmezi kuzine yemekleri

Köyün kadinlari, tüplü ocaklari nadiren kullaniyor. Isinma ve ocak olarak odunlu kuzine kullaniliyor. Bölgedeki sobacilarin yöreye özel olarak yaptigi sobalar, kisin köylülerin en önemli ev esyasi haline geliyor. Üzerinde yöresel yiyeceklerini pisiren köy kadinlari, formada köy ekmegi pisirip, çayla birlikte tüketiyor.

Köy yasami oldukça zor ama bir o kadarda eglenceli diyen, köy sakinlerinden Mehmet Dursun, “ Köyün en büyük sikintisi yol sorunu olur. Oda karin ne zaman yagacagi belli olmaz. Yollari kapatacagi belli olmaz. Sabaha kalkmissin bir bakmissin etrafin kar dolmus. Kisin köyde nasil yasanir bilmen gerek. Ahira inersin hayvanlarini kayirirsin, çikarsin evine sobani yakar çayini içersin” derken, Nuhseri Aydin (70) ise “küçüklügümden beri bu köyde yasiyorum. Sabah kalkariz hayvanlarimiza bakariz sonra kahvaltimizi yapariz. Ev ve köy isleriyle ugrasiriz. Köyde yasam böyle devam ediyor. Kendi hayvanlarimizdan elde ettigimiz ürünler gidalari tüketiyoruz. Dogal saglikli bir yasam sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA