Borrell Açiklamasi 'Rusya Ikinci Dünya Savasi'ndan Bu Yana En Büyük Baris Ve Istikrar Krizini Üretti'

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, “Rusya Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana en büyük baris ve istikrar krizini üretti" dedi.

Borrell Açiklamasi 'Rusya Ikinci Dünya Savasi'ndan Bu Yana En Büyük Baris Ve Istikrar Krizini Üretti'
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Rusya-Ukrayna arasinda yasanan süreci ’’Avrupa’da en büyük baris ve istikrar krizi’’ olarak niteleyen Borrell, “Çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Varligimizin çerçevesini olusturan ve inandigimiz Soguk Savas’tan beri elde edilen uluslararasi düzene dair her sey sorgulanma noktasina geldi. Ukrayna sinirina asker gönderilmesini kinadik, Ukrayna’nin güneyinde Rusya destekli ayrilikçi grubun saldirilarini da. Ukrayna’ya askeri tansiyonu yükseltmeye yarayacak her türlü manipülasyonu da kinadik" dedi.

Borrell, “Ayrica Minsk Anlasmasi ve uluslararasi hukuku hiçe sayarak sindirme manevrasina karsi koymayi basaran Ukrayna’yi kutlariz. Konsey toplantimiz devam ederken Rusya Devlet Baskani Putin’i Minsk Anlasmasi ve uluslararasi hukuka uymaya davet ediyoruz’’ dedi.

Borrell, "Ukrayna’ya karsi bir girisim çok sert bir karsilik alacaktir. Belarus’tan gelecek bir saldiri olursa da ayni karsiligi alacaktir’’ ifadelerini kullandi.

“Ukrayna’nin güvenligi Avrupa’nin güvenligidir”

Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceklerini bildiren Borrell, “Ukrayna’ya destek vermeye devam edecegiz. Bugün komisyonun önerdigi 1.2 milyar euro yardimi onayladik. Ukrayna’nin güvenlik çabalarini desteklemeye devam edecegiz. Çünkü Ukrayna’nin güvenligi Avrupa’nin güvenligidir. Ayrica bir askeri egitim programini da onayladik ve yalan haberler ile siber saldirilara karsi destegimizi arttirdik. AB misyonumuz açik olmaya devam ediyor ve tamamen operasyonel olmaya devam ediyor. AB ülkelerinin misyonlari da aynen devam ediyor’’ dedi.



Bosna Hersek konusu da görüsüldü

Borrell, AB disisleri bakanlarinin Bosna Hersek’te yasanan son gelismeleri de ele aldigini bildirerek, "Ülkenin toprak ve siyasi bütünlügünü ve islerligini korumak için görüstük. Avrupa’da bölünmüs bir Bosna Hersek degil ferah bir gelecegi olan bir Bosna Hersek arzu ediyoruz. AB Dis Eylem Servisi ülkedeki anayasa ve diger reformlarin gerçeklestirilmesi için gereken tüm araçlarimizi harekete geçirecegiz. Bunun yaninda yaptirim ihtimalimizi de son çare olarak koruyoruz" ifadelerini kullandi.

AB Disisleri Bakanlari Konseyi’nde ayrica iklim degisikligi hakkinda diplomasi ve Körfez politikalari yaninda Yemen ve Mali konularinin da görüsüldügü bildirildi.

Kaynak: İHA