Isitme Engelli Anne Babanin Kizi, Herkes Onlari Anlasin Diye Isaret Dili Egitimi Veriyor

Bursa’da isitme engelli bir anne ve babanin kizi olarak dünyaya gelen Emine Biçim, herkesin engellileri anlamasi için isaret dili egitimi veriyor.

Isitme Engelli Anne Babanin Kizi, Herkes Onlari Anlasin Diye Isaret Dili Egitimi Veriyor
Bursa’da yasayan Emine Biçim (42), isitme engelli bir anne ve babanin kizi olarak dünyaya geldi. Ailesinin yasadigi zorluklari yasayarak ögrenen Biçim, daha fazla isitme engelli zorluk çekmesin diye isaret dilini herkese ögretmek için girisimde bulundu. 9 yil önce Osmangazi Halk Egitim Merkezi’nde isaret dili egitmeni olarak göreve baslayan Biçim, Bursa’da okullar ve resmi kurumlari tek tek gezerek isaret dili egitimi veriyor. Verdigi egitimlerden isaret dilini ögrenen kisiler, engelli vatandaslari daha rahat anlayip onlarla iletisim kuruyor.

Mümin ve Yurdanur Kivci’nin çocugu olarak dünyaya geldigini ifade eden Emine Biçim, "Annem ve babam isitme engelliydi. Ikisi de sonradan isitme engelli oldugu için ben ve kardeslerim konusuyoruz. Bizde isitme kaybi yok, ben büyürken annem ve babam isitme engelli oldugu için zorluklar yasadim. Istedigim her seyi aileme anlatamiyordum. Zaman içinde isaret dilini ögrendim. Büyürken yasadigim problemlerimi aileme anlatmak istedim ama anlatamadim. Anlatsam onlar bana yardimci olamayacakti. Bana 9 yil önce isaret dili ögretmenligi yapar misin diye teklif geldi. Bu teklifi hemen kabul ettim. Isitme engellilerin destege ve yardima ihtiyaci var, ben tek basima çok az kisiye yardimci olurum ama ögrettigim kimseler de ögrenirse daha fazla destek olur diye düsündüm. Buradaki amaç tam isaret dilini ögrenmelerini saglamak degil, isitme engellilerle karsilastiklari zaman onlari azda olsa anlamak, yardimci olmak, yön göstermek için isaret dilini ögrenmelerini istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA