Iran Ve Katar, Limanlarini Deniz Alti Tüneli Ile Birbirine Baglamak Istiyor

Iran Yol ve Çevrecilik Bakan Yardimcisi Ali Ekber Sefayi, Iran ve Katar arasinda ülke limanlarini ve ulasimi kapsayan 4 önemli ön anlasma imzalanacagini açiklayarak, bu anlasmalarla iki ülke limanlarini insa edilecek deniz alti tünelleri ile birbirine baglamanin hedeflendigini açikladi.

Iran Ve Katar, Limanlarini Deniz Alti Tüneli Ile Birbirine Baglamak Istiyor


Iran Yol ve Çevrecilik Bakan Yardimcisi Ali Ekber Sefayi, Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi’nin yarin Katar’a yapacagi ziyarette, iki ülke arasinda limanlar ve ulasim konularinda anlasmalar imzalanacagini açikladi.

Sefayi, Iran ve Katar arasinda ülke limanlarini ve ulasimi kapsayan 4 önemli ön anlasma imzalanacagini bildirerek, bu anlasmalarin arasinda iki ülke limanlarini, insa edilecek deniz alti tünelleri ile birbirine baglamanin hedeflendigini söyledi.

Katar ile iki ülke arasinda imzalanacak 4 ön anlasmanin hazirlandigini ifade eden Sefayi, "Hava ulasimi, deniz ulasimi, limanlar ve bir bölümü de deniz altindan geçecek tünellerin insa edilmesi olmak üzere toplamda 4 ön anlasma hazirlandi. Deniz altindan geçecek olan tünel projesi Iran’in Busehr limanindan Katar’a uzanacak" dedi.



Sefayi, deniz altindan tüneller araciligiyla Iran’i Katar’a baglamayi mega proje olarak adlandirarak "Deniz alti tünel projemiz, Katar’i tüm kuzey ülkelerine, Hazar Denizi’ne, Avrupa’ya, Dogu ve Bati ülkelerine baglayacak. Bu, her iki ülke için de büyük bir proje. Bu sekilde körfez kuzeye ve güneye baglanmis olacak" ifadelerini kullandi. Sefayi, iki ülke limanlarini tüneller araciligi ile baglamanin zaman alacagini ve bu konuda taraflar arasinda müzakerelerin neticelenmesi halinde anlasmanin imzalanacagini söyledi.



Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Katar Emiri’nin resmi daveti üzerine yarin Doha’ya giderek Katarli yetkililer ile yapacagi görüsmelerin ardindan Katar’da yasayan Iranlilar ve Katarli isadamlari ile görüsmeler gerçeklestirecek.

Reisi’nin ziyaretinin ikinci gününde Katar’da düzenlenecek Gaz Ihraç Eden Ülkeler Meclisi’nin altinci zirvesinde konusma yapmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA