Aztek Hükümdarinin Tacini Meksika'ya Iade Etmeyen Viyana Müzesinin Sesli Rehberleri Hacklendi

Meksikali iki eylemci, Aztek hükümdari Moctezuma’nin tacini Meksika’ya iade etmek istemeyen Viyana Etnografya Müzesinin sesli rehberlerini hackledi.

Aztek Hükümdarinin Tacini Meksika'ya Iade Etmeyen Viyana Müzesinin Sesli Rehberleri Hacklendi
Aztek hükümdari Moctezuma’nin tacinin Meksika’ya iade edilmesi tartismalari sürerken, Viyana Etnografya Müzesi yolda tahrip olabilecegini gerekçe göstererek eseri önümüzdeki 10 yil içerisinde iade etmelerinin mümkün olmadigini açiklamisti.

Meksikali Sebastian Arrechedera ve Yosu Arangüena adli eylemciler, bu açiklamanin ardindan turist kiliginda müzeye gelerek, ziyaretçilere eserleri tanitmak üzere sunulan sesli rehberlerin kayitlarini degistirdi. Ses kayitlarinda degisiklik yapmanin sandiklarindan daha kolay oldugunu belirten eylemciler, müzeye turist kiliginda girip sesli rehber aldiktan sonra tuvalete giderek onlari kendi ses kayitlarinin bulundugu rehberler ile degistirdiklerini belirtti.

Müzenin yeni sesli rehberlerindeki kayitta, Moctezuma’nin tacinin Meksika’ya iade edilmesi için 40 yildir mücadele eden baska bir eylemci olan Xoconoschtletl Gomora’nin sesiyle, tacin siradan bir baslik olmadigi, bir kraliyet taci olarak manevi degerinin büyük oldugu, Meksika halkinin Avrupalilar tarafindan yagmalanmis mirasinin bir parçasi oldugundan ait oldugu yere geri gönderilmesi gerektigi anlatildi.

Eylemciler, verdikleri bir röportajda sesli rehberlerdeki degisikligin müze yetkilileri tarafindan henüz fark edilmedigini ve hala düzenledikleri sekilde hizmet verdigini ifade etti.

(Saim Sevinç/IHA)
Kaynak: İHA