Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba Açiklamasi 'Ukrayna, Rusya Ile Mümkün Olan Her Formatta Müzakerelere Hazir'

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Rusya ile artan gerilime yönelik yaptigi açiklamada, "Ukrayna, 8 yildir devam eden askeri çatismaya diplomatik bir çözüm aramak için Rusya ile her türlü müzakereye hazir" dedi.

Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba Açiklamasi 'Ukrayna, Rusya Ile Mümkün Olan Her Formatta Müzakerelere Hazir'


Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, yabanci basin mensuplari ile bir araya gelerek Ukrayna-Rusya gerilimini degerlendirdi. Bir gazetecinin Belarus ve Rusya’nin 10-20 Subat arasinda Ukrayna sinirlarinin yakininda ortak tatbikatlara baslayacagini hatirlatip Ukrayna’ya bu tatbikatlar sirasinda saldiri olma ihtimali sorusuna cevap veren Kuleba, "Rusya’nin saldirilari için kesin ve güvenilir bir tarih veremeyiz. Bu öngörülerin hepsi sosyal medyada, vatandaslarimizda ve uzmanlarimizda var. Ancak mevcut bilgilerin hiçbiri kesin bir tarih konusunda varsayimlarda bulunmamiza yardimci olmuyor" dedi.

Ukrayna sinirindaki Rus ordusunun hareketliligini yakindan takip ettiklerini söyleyen Kuleba, "Gücümüzü hafife almayalim. Rusya ve Belarus birçok kez tatbikat yapti. Ancak biz her seyi yakindan takip ediyoruz. Sinirlarimizdaki tatbikatlar ve neler döndügüne dair eksiksiz bilgilerimiz var. Ortaklarimiz da her seyi yakindan izliyor ve bu bilgileri bizimle paylasiyor. Buna göre bu tatbikatlar baska bir seye dönüsmeye baslarsa hemen bunu görüp hazirlaniriz" seklinde konustu.



"Ukrayna, Rusya ile mümkün olan her formatta müzakerelere hazir"

Rusya ile her türlü müzakerelere açik olduklarini söyleyen Kuleba, "Ukrayna, 8 yildir devam eden askeri çatismaya diplomatik bir çözüm aramak için Rusya ile mümkün olan her formatta müzakereye hazir. Fransa ve Almanya ile birlikte yillarca Normandiya formatinda çalistik" dedi.

Önümüzdeki hafta Almanya’nin baskenti Berlin’de, Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna’nin olusturdugu Normandiya formatinda söz konusu ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelecegini hatirlatan Kuleba, "Daha önce belirtildigi gibi toplantinin gelecek hafta Berlin’de yapilmasi planlaniyor. Ancak simdiden bu karari dogrulamanin bir anlami yok. Çünkü her sey 30 kez daha degisebilir" ifadelerini kullandi.

"Tehdidi hafife almiyoruz"

Rusya’nin henüz tam olarak isgal baslatmak için sinirda yeterli gücü toplamadigini vurgulayan Bakan Kuleba, tehdidi de göz ardi etmediklerini ve her senaryoya hazirlandiklarini dile getirdi. Kuleba, "Ukrayna kendini tüm senaryolara hazirliyor. Tehdidi hafife almiyoruz. Rusya’nin panik olusturarak Ukrayna’yi istikrarsizlastirmasina da izin vermeyecegiz" diye konustu.

Rusya’nin birkaç gün önce gördügümüz bir tür sinirli geri çekilmeye iliskin açiklamalarina ragmen, asker sayisinda gerçek bir azalma oldugunu dogrulayamiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA