Dereler Zehir Akiyor, Bu Yil Da Müsilaj Tehdidi Kapida

Türkiye önce Marmara, sonrasinda Ege’de de etkili olan müsilaji aylarca konusurken, bu yil ayni tehdidin bir kez daha kapimizda oldugu ortaya çikti. Bursa’da sanayi bölgelerinde bazi fabrikalarda kimyasallarin aritilmadan derelere oradan da Marmara’ya akitildigi ortaya çikti.

Dereler Zehir Akiyor, Bu Yil Da Müsilaj Tehdidi Kapida


Dünya sulak alanlar günüde Bursa’nin sulak alanlarini besleyen dereler zehir akmaya devam ediyor. Normalde aritma islemi yapilarak salinmasi gereken sanayi atigi sular merkez Yildirim ilçesi Samanli deresine aritilmadan yapmadan salindi. Özellikle Gürsu, Kestel ve merkez Yildirim ilçelerinin kesisme noktasinda bazi sanayi kuruluslari atik sularini aritmadan desarj ediyor. Normalde aritilarak salinmasi gereken sular aritilmadan salindi. Derelerde atik sulardan dumanlar çikinca aritilmadigi anlasildi. Havalarin soguk olmasi sebebiyle atik sularin döküldügü dereden dumanlar yükselmeye basladi.



Atik sularin bosaltildigi alani inceleyen DOGADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, "Burasi Nilüfer çayini besleyen en önemli kollardan biri olan Samanli deresi. Bu derede sanayi atiklarinin bosaltildigi iki tane desarj noktasi görüyoruz. Birinden sicak su akiyor. Bu aritilmadan suyun dereye salindigini gösteriyor. Bu atik sular dereleri kirletiyor. Bugün dünya sulak alanlar günü. Sulak alanlarimizi besleyen sular kirletilmis durumda. Geçtigimiz yil Marmara Denizindeki müsilaji konustuk. Marmara Denizi’ne akan kimyasal atik tasiyan dereleri konustuk. Bu dereler bu yil da kimyasal sularla Marmara’ya akmaya devam ediyor. Bu kimyasal atiklar derelere salindigi müddetçe bu yil da müsilajla karsi karsi gelecegiz" dedi.

(Burak Türker / IHA)
Kaynak: İHA