Bursali Profesörler Üretti, Araçlarda Motorun Gücünü Artiriyor

Bursali profesörlerin gelistirdigi sistemle araç motorlarinin gücü artirirken, yakit sarfiyati düstü.

Bursali Profesörler Üretti, Araçlarda Motorun Gücünü Artiriyor
Bursa Uludag Üniversitesi Otomotiv Mühendisligi Bölümü laboratuvarlarinda uygulanan bir teknoloji ile içten yanmali motorlarin yüzde 10-20 kadar daha fazla güçte çalisabilecegi sistem gelistirildi. Prof. Dr. M. Ihsan Karamangil, Prof. Dr. Atakan Avci ve Elektronik Yüksek Mühendisi. Bayezit Dirim, içten yanmali motorlarda motorun gücünü artiran ve yakit tasarrufu saglayan sistem gelistirmek için kollari sivadi.

Projede piezo blokun motorun çalismasi sirasinda kolaylikla kontrol edilebilmesi sayesinde supaplarin açilip kapanmasi degistirilebildigi için sürekli degisken supap zamanlamasi prensibi uygulandi. Böylelikle, klasik motorlardaki mekanik eksantrik sisteminde her motor devrinde ayni olan ve sadece dar bir devir araliginda en yüksek dolgu verimini verebilen supap zamanlamasi yerine her devir için en yüksek dolgu verimini verecek bir uygulama gerçeklestirildi.

Projede ayrica benzinli ve LPG’li motorlarda verimsizlik kaynagi olan gaz kelebegi olmaksizin güç kontrolünün mümkün oldugu ve gücün yani sira direkt ve dolayli bazi etkilesimlerle verimde de yüzde 5-10 arasi artis saglandi.

Gelistirdikleri sistemle alakali bilgi veren Bursa Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sürmen, "Projemiz piezo malzemeleri kullanarak motorun supaplarini tahrik edip degisken bir zamanlama saglayabilmek diyebiliriz. Ayni motorun hava kapasitesini artirarak motorun gücün artirmak her devirde motordan elde edebilecegimiz gücü daha yüksek degerlere çikarmamiz mümkün olacak. Eger motordan ayni devrede elde edeceginiz gücü artira bilirseniz. O zaman ayni güç için motorun devrini düsürebilirsiniz. Ayni zamanda verimliligi de artira bilirsiniz. Sadece hava kapasitesi ve gücünü degil ayni zamanda verimliligini de artirabilirsiniz. Bu sistem içten yanmali motorlarin hepsinde kullanilabiliyor. Bu sistem araçlarda yakit tasarrufu saglayacak. Biz motorun hava kapasitesini artirmaya çalisirken 3 dolayli yolla motorun verimliligini de artirabilecegiz. Benzinli ve LPG’li motorlarda kelebegi kaldirmak mümkün olacak. Kelebek ciddi bir güç kaybina sebep oluyor" dedi.

Kaynak: İHA