MHP Igdir Milletvekili Karadag Açiklamasi 'Metsamor Nükleer Santrali Büyük Tehlike Saçiyor'

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir basin açiklamasi yapan MHP Igdir Milletvekili Yasar Karadag, Ermenistan-Gürcistan sinirinda meydana gelen 5.3 büyüklügündeki depremin Metsamor Nükleer Santralinden dolayi bölge halkinda korku olusturdugunu dile getirerek, bu santralin artik kapatilma zamaninin geldigini belirtti.

MHP Igdir Milletvekili Karadag Açiklamasi 'Metsamor Nükleer Santrali Büyük Tehlike Saçiyor'
MHP Igdir Milletvekili Karadag, TBMM'de yaptigi basin açiklamasinda Ermenistan- Gürcistan sinirinda 5.3 büyüklügünde depremin meydana geldigini, bu depremin Igdir, Kars, Ardahan ve Agri hissedildigini söyledi.

Depremden etkilenen vatandaslara geçmis olsun dileklerini ileten Karadag, 'Igdirli hemsehrilerimiz depremin siddetinden ziyade, Igdir'a yalnizca 16 km uzaklikta ve deprem fay hattinda bulunan Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santralinde meydana gelebilecek sizintinin korkusunu yasadi. Metsamor Nükleer Santrali 1977 yilinda Sovyetler Birligi tarafindan Ermenistan'da insaa edimis, birçok uluslararasi kurulus tarafindan dünyadaki en tehlikeli ve güvenlik unsurlarindan yoksun bir Nükleer Santraldir. Uluslararasi Atom Enerji Kurumu ve Avrupa Birligi de Metsamor'un dünyadaki en tehlikeli Nükleer Santral oldugunu açiklamistir' dedi.

Dünyada bulunan 443 Nükleer Santralden en tehlikelisinin Metsamor Nükleer Santrali olduguna dikkati çeken Karadag, 'Reaktörlerin sogutulmasinda kullanilan atik suyun Aras Nehri vasitasiyla Hazar Denizine kadar ulastirilmasi nedeniyle Metsamor Nükleer Santrali, Hazar'a kiyisi olan tüm ülkeler için de ciddi bir risk tasimaktadir. Ihtmal büyük bir depremde Metsamor Nükleer Santralinin yayacagi radyasyon Igdir, Kars, Van, Agri, Erzurum illerimizi yasanamaz hale getirecektir. Halihazirda günümüzde bile Igdir ve çevresinde son yillarda kanser vakalarinin artmasi, bitki örtüsünde kurumalar yasanmasi ve verimliligin azalmasi, sinira yakin yerlerde hayvanlarin sakat dogma oraninin artmasi gibi olumsuz gelismeler bölge halkimizda ciddi endiselere neden olmaktadir. Benzer sekilde reaktörün sogutulmasinda kullanilan atik suyun Aras Nehri'ne dökülmesi de halkimizin endiselerini artirmaktadir' degerlendirmesinde bulundu.

Tüm yetkili mercilere çagrida bulunan MHP Igdir Milletvekili Karadag, “Buradan Gazi Meclisin çatisi altinda bölgede yasayan tüm hemsehrilerimiz adina Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumuna ve tüm yetkili uluslararasi çevre kuruluslarina, Disisleri Bakanligimiza, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiza seslenmek istiyorum. Artik özellikle Ermenistan ile olan bu normallesme sürecinde tüm platformlarda bu Metsamor Nükleer Santralini masaya yatirmamiz gerekiyor. Bu santralin artik mutlaka kapatilmasi gerektigi düsüncesindeyim. Bu benimle birlikte tüm cografyada yasayan insanlarimizin da Türk Milleti'nin de en büyük temennisidir' açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA