Zeytinyagi Kullananlarda Kanser Riski Yüzde 31 Daha Az

Zeytinyaginin basta kalp ve damar hastaliklari olmak üzere birçok rahatsizlik açisindan faydali etkileri oldugunu belirten Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, Christos Markellos ve arkadaslarinin 45 çalismayi bir havuzda toplayarak yaptigi analize göre yüksek miktarda zeytinyagi kullanan kisilerde kanser riskinin yüzde 31 oraninda daha az oldugunu söyledi.

Zeytinyagi Kullananlarda Kanser Riski Yüzde 31 Daha Az
Zeytinyaginin kanser üzerine faydali etkileri olduguna yönelik çalismalar olmakla birlikte bu konunun henüz netlesmis olmadigini ifade eden Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, bu konunun aydinlatilmasi amaciyla Christos Markellos ve arkadaslarinin ocak ayinda 45 çalismayi bir havuzda toplayarak büyük bir metaanaliz yayinladigini bildirdi. 1 milyonun üzerinde bireyin degerlendirildigi bu analizde yüksek miktarda zeytinyagi kullanan kisilerde kanser riskinin yüzde 31 oraninda daha az olarak bulundugu bilgisini veren Prof. Dr. Coskun, analizde ayrica meme kanseri riskinde yüzde 33, bagirsak ve mide kanserini içeren gastrointestinal sistem kanserlerinde yüzde 23, akciger kanserini içeren üst solunum yolu kanserlerinde yüzde 26 ve böbrek tümörlerinin dahil oldugu üriner sistem kanserlerinde yüzde 54’lük bir azalma oldugunun bildirildigini söyledi.

Zeytinyaginin içermis oldugu oleik asit gibi doymamis yag asitlerinin, fenoller gibi bilesiklerin ve içerdigi birçok antioksidanlarin etkisi ile kanser gelisimini önleyici etkisi oldugunun düsünüldügünü açiklayan Prof. Dr. Coskun, “Diyabet, kalp ve damar hastaliklari, gastrointestinal sistem rahatsizliklari gibi birçok rahatsizlikta faydali ve koruyucu olan zeytinyaginin kanserde de bu derece faydasi oldugu ilk defa bu kadar net ortaya konulmus oldu” dedi.

“Yesil sebze ve meyve agirlikli, tam tahillari, baklagilleri içeren Akdeniz mutfagi beslenme tarzinin yaninda orta düzeyde yumurta, balik, kümes hayvanlari, süt ürünleri tüketimi ve düsük düzeyde kirmizi et ve et ürünleri tüketimi ile birlikte zeytinyagi tüketimini artirdigimizda birçok kansere karsi riskimizin azaltacagini söyleyebiliriz” diyen Coskun, bunun yaninda sigara gibi direkt kansere yol açan durumlardan, obeziteden kaçinmasini ve en az günde 30-40 dakika hizli yürüme seklinde egzersiz yapilmasini tavsiye etti.
Kaynak: İHA