Yagcibedir Kültürü Modanin Kalbine Dogru Ilerliyor

25. Uluslararasi Dogu Akdeniz Turizm Fuari’nda (EMITT) Balikesir’in Yagcibedir kültürü ve Yagcibedir motifleri ünlü mankenlerin defilesi ile görücüye çikti. Mankenler Gizem Özdilli ve Ece Gürsel, Sindirgi’da yüzyillardir islenen motiflerden olusan tasarimlari tanitirken, ekranlarin taninan oyuncusu Ilker Ayrik da "El sanatlari bu kadar güzel insanlarin hemsehrisi olmak gurur verici" dedi.

Yagcibedir Kültürü Modanin Kalbine Dogru Ilerliyor
25. Uluslararasi Dogu Akdeniz Turizm Fuari kapilarini açti. Balikesir standi ziyaretçilerin büyük begenisini toplarken Sindirgi ilçesinin standi dikkatleri üzerine çekti. Yöresel degerleri ve lezzetleri ile Sindirgi standi adeta yildizlar geçidine döndü. Aslen Balikesirli olan oyuncu ve komedyen Ilker Ayrik da Sindirgi’nin yöresel ürünlerini yakindan inceledi, meshur leylek ile hatira fotografi çektirdi. "’Dogal Sehir Sindirgi’dan selamlar ama Sindirgi sehir degil, olma yolunda" esprisi ise ziyaretçileri güldürdü.

“Yagcibedir’den Modaya Yolculuk”

3000 yillik motiflerden dogan özel tasarim elbiseler Emitt Turizm Fuari’nda ünlü mankenler Gizem Özdilli ve Ece Gürsel tarafindan tanitildi. Yagcibedir halilarinin desenleri ve yöresel kiyafetlerden esinlenen Çoban stilist Mustafa Sahin’in çizimleri ile 40’a yakin Sindirgili kadinin emekleriyle alti aydan bu yana yapilan tasarim elbiselerin bir kismi görücüye çikti. Anadolu’nun gelenekleri ve yöresel güzelliklerini modernize ederek büyüyebilecegini anlatmaya çalisan ve Balikesir Büyüksehir Belediyesinin de destekledigi proje ile Sindirgi’da üretilen ve hikayesi olan elbiselerin bir kismi Emitt Turizm Fuar’inda ünlü mankenler Gizem Özdilli ve Ece Gürsel’in yani sira yerel mankenler tarafindan Balikesir standinda sergilendi. Ziyaretçiler tarafindan begeni ile izlenen mini defile ile Sindirgi EMITT 2022’de en çok konusulan ilçe olmayi basardi.

Anadolu’nun bereketli topraklar oldugunu ve Balikesir’in her bir degeri ile farkliliginin oldugunu belirten Sindirgi Belediye Baskani ve Balikesir Büyüksehir Belediyesi Turizm Tanitma Komisyon Baskani Ekrem Yavas, “Ülkemizin Anadolu’nun çok kiymetli degerleri var. Yagcibedir halisi Balikesir’in Sindirgi ilçesine ait çok özel bir hali 3000 yillik bir hali. Cografi isareti Sindirgi’ya ait olan bir halinin desenlerini günümüzde kullandigimiz ürünlerde kullanmak üzere bir proje gelistirdik. Yani bugün sahne kiyafetlerinde, bir sürü farkli alanlarda Avrupai dedigimiz isler kullaniliyor. Ama Anadolu’nun, özellikle annelerimizin sandiklarinda, kizlarimizin sandiklarinda çok özel ürünler var. Iste o Yagcibedir desenlerini ve yöresel degerleri bugün sahne kiyafetlerinde bulusturmak için ’Yagcibedir’den Modaya Yolculuk’ adli bir proje gerçeklestirdik. Büyüksehrin destegi ile beraber o desenlerin her birisi alti aydan beri 40 kadin tarafindan isleniyor. Mustafa Sahin stilist arkadasimiz onlara yön veriyor. Bir kiyafet, asagi yukari 15 günden asagi bitmiyor. Bugün de dedik ki Emitt turizm fuarinda özellikle ünlü mankenler Gizem Hanim ve Ece Hanim üzerinde nasil duracak diye mini bir defile yaptik. Su anda bir baktik ki hakikaten harika bir ortam olustu" dedi.



Bir Yanda Kadinin Gücü "Eli Belinde"

Yagcibedir’den Modaya Yolculuk çalismasinin iki önemli parçasi olan kadinin gücünü temsil eden Eli Belinde ve Nazar Boncugu tasarimlari EMITT 2022’de görücüye çikti. Eli Belinde isimli kiyafetin tanitimini gerçeklestiren Ece Gürsel kiyafetlerin oldukça rahat oldugunu, zahmetinin ise islemesi oldugunu belirterek, “Bütün zahmet, emek bunu yapan kadinlarimizda. Bize sadece giymesi düsüyor. Bu kiyafet kadinin gücünü temsil ediyor. Eli belinde ismini koymuslar buna. Benim de elim belimde gördügünüz gibi. Kadinin gücünü sembolize ediyorum” dedi.

Nazar Boncugu kiyafetini tanitan ve projede yer almaktan mutluluk duydugunu belirten Gizem Özdilli ise, “Benim desenimin adi nazar boncugu. 3000 yillik bir desenle bugün karsinizdayim. Yagcibedir halilarinin 3000 yillik deseni can buldu bu fuarda. Gerçekten fikir çok güzel, emekler çok güzel. Gerçekten çok tesekkür ederim ben kendi adima. Hem turizme hem kültüre desteklerinden dolayi. Çok mutlu oldum ki böylesine güzel bir projenin içindeyim. Modacimiz Mustafa zaten mükemmel ellerine saglik. Kimin aklina gelir ki bir hali deseninden böyle bir tuvalet hazirlamak, gece kiyafeti dikmek. Gerçekten çok basarili. Çok begendim” seklinde konustu.

Yagcibedir’den Modaya Yolculuk özel tasarimlarini ortaya çikaran çoban stilist olarak taninan Mustafa Sahin ise böyle güzel bir projeye destek verdiginden dolayi Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas ve Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’a tesekkür ederek, “Aslinda çok bir sey söylememe gerek. Yagcibedir 3000 yillik bir kültür. Yagcibedir’in desenlerini kullanarak, 40 parça bir koleksiyonumuz var. Tabi her bir kiyafet yaklasik 2 ayda isleniyor. Su anda eli belinde ve nazar boncugumuz. Bu arada nazar boncugu kiyafetimizde gördügünüz bir masa örtüsü. Bu masa örtüsünün üzerine nazar boncugu tamamen elle islendi. Tülle zenginlestirdik. Aslinda her biri iki kiyafet. Içi abiye. Kaftani çikardigin zaman abiyeyi de kullanabilir. Kaftani giydigi zaman dügüne gidebilir" dedi.



"Balikesir’in Marka Degerine Deger Katiyoruz"

Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “EMITT Fuari 25 yillik hatta Avrupa’nin en büyük turizm fuarlarindan bir tanesi. Biz bütün ürünlerimizle buradayiz. Termal otellerimizle, gastronomimizle, turizmin alternatif etkinlikleri ile hep beraber buradayiz. 12 ay boyunca hizmet veren bir iliz. Biz onu tanitmaya çalisiyoruz. Fuar gayet güzel ilgiden de memnunuz. Insallah Balikesir’in marka degerine çok sey katmis olarak bu fuari bitirecegiz" dedi.

Oyuncu ve komedyen Ilker Ayrik ise, “Kisa mesafe yürüyerek sanki kendi memleketime gelmis gibi oldugum için basta büyüksehir belediye baskanimiz olmak üzere herkese tesekkür ediyorum. Harika ve Balikesirimizi çok iyi tanitan bir stant olmus. Gastronomisi çok kuvvetli, turizmi çok kuvvetli, el sanatlari bu kadar kuvvetli, insanlari bu kadar güzel bir sehrin hemserisi olmak benim için gurur verici” dedi.

Kaynak: İHA