Jeoloji Mühendisi Aykan, Marmara'daki Deniz Suyu Çekilmesini Degerlendirdi

Balikesir’in Bandirma ilçesinde bir aydir devam eden deniz çekilmesini yorumlayan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, deniz çekilmesinin depremin habercisi olmadigini söyledi.

Jeoloji Mühendisi Aykan, Marmara'daki Deniz Suyu Çekilmesini Degerlendirdi
Balikesir’in Bandirma ilçesinde bir aydir devam eden deniz çekilmesi vatandas arasinda deprem korkusuna neden oldu. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; herkesin merak ettigi deniz çekilmesini degerlendirdi. Aykan, "Toplumumuz deprem ve küresel isinmaya çok duyarli hale geldiginden, deniz suyu çekilmesini depreme, küresel isinmaya veya baska afete bagliyorlar. Bunun gibi dogada yasanan siradan degisimler toplumumuzda, küresel isinma ve deprem korkusuna neden olmaktadir. Küresel isinma suyun çekilmesine degil, kiyilara su basmasina yol açar. Buzullar eridiginde kiyilari su basar, bu yüzden küresel isinmaya baglamak düsüncesi yanlis.

Marmara Denizi sahillerinde son yillarda gözlenen deniz suyu seviyesindeki düsüsler, günlük atmosferik ve osinografik parametrelerdeki degisimlerden kaynaklanmaktadir. Atmosfer basincindaki degisimler, ayin ve günesin çekim etkilerinden olusan nedenler ve rüzgarin etkilerinden kaynaklanmaktadir. Deprem riskini artirdigi seklinde yorumlanmamasi gerekmektedir" dedi.



"Deniz suyu çekilmelerini deprem olarak yorumlamak dogru degil"

Aykan, sözlerini söyle sürdürdü: "En son Bandirma sahilinde gözlenen deniz suyu çekilmesi zaman zaman bu bölgede görülebilmektedir. 2014 ve 2021 Mart ayinda Erdek sahilinde, deniz suyu yaklasik 20 metre çekilmis ve denizin su seviyesi de düsmüstü. Deniz suyunun çekilmesiyle sularin çekildigi bölgede kismi adaciklar ortaya çikmisti. Ayni bölgede 2009 Ocak ve 2011 Kasim aylarinda da yaklasik 50 metreye yakin denizin çekildigi bölgede daha sonra sahil normal hale dönmüstü. Dolayisiyla, deniz çekilmelerini depremin nedeni olarak degerlendirmek dogru degildir. Bunun nedeni, karadan gelen rüzgarlarin suyu denizin ortasina çekmesidir. Bu dönemlerde Marmara Denizi’nde deniz çekilmeleri çok sik olur. Bunun depremle bir ilgisi yoktur. Vatandaslarimizin bu konuda tedirgin olmasina gerek yok. Deprem öncesinde de denizde çekilmeler olur ama insanlar bunu birbirine karistiriyor. 1999 Marmara Depremi’nde de Yalova’da, Çinarcik’ta deniz çekilmesi olmustu. Bu öyle bir sey degil. Halkimizin endise etmesine gerek yok; ancak sismik hareketlilik oldugu zaman depremi de düsünmemiz gerekiyor."
Kaynak: İHA