Japon Bilim Adamlarindan, Diyabet Tedavisinde Umut Olacak Çalisma

Japon bilim adamlari, yapay olarak çogalan ve kan sekeri seviyesini kontrol eden hücrelerin nakli yoluyla fareler üzerinde diyabet semptomlarini iyilestirmeyi basardi. Çalismanin, diyabet için yeni tedavilerin gelistirilmesin önünü açmasi bekleniyor.

Japon bilim adamlari, dünyada milyonlarca kisinin yakalandigi seker hastaliginin tedavisinde umut olabilecek bir çalismaya imza atti. Tokyo Üniversitesi Tip Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Yasuhiro Yamada liderligindeki ekip, vücudun fonksiyonlarini etkileyen hormonlari üreten ve salgilayan pankreastaki adacik hücrelerini gen aktivasyonu yoluyla çogaltti. Ayni zamanda kan sekeri seviyesini de kontrol eden hücreleri diyabet hastasi farelere nakleden ekip, diyabetik farelerin kan sekeri seviyelerinin normale döndügünü tespit etti. Uzamanlar bulgularin, çogaltilan adacik hücrelerinin nakli yoluyla yeni diyabet tedavilerinin gelistirilmesinin önünü açacagini belirtti ve ayrica henüz erken asamada olan arastirmanin en kisa sürede sonuçlanmasi için çalismalara hiz verilecegini kaydetti.



422 milyon kisinin hayatini etkiliyor

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya çapinda yaklasik 422 milyon insanin diyabet hastasi oldugu biliniyor. Her yil yaklasik 1.5 milyon kisinin ölümü dogrudan diyabetle iliskilendiriliyor. Sagliksiz beslenme ve hareketsiz yasam tarzi ile birlikte giderek yaygin hale gelen diyabet, zamanla kalbe, kan damarlarina, gözlere, böbreklere ve sinirlere de ciddi zararlar veriyor.
Kaynak: İHA