Ingiltere'nin Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari Genisletmesine Izin Veren Yasa Yürürlüge Girdi

Ingiltere hükümeti, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda Rusya’ya uygulanacak yaptirimlarin kapsamini genisleterek daha fazla kisiye ve kuruma yaptirim uygulamasina izin veren yasanin yürürlüge girdigini duyurdu.



Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss’in 31 Ocak’ta parlamentoda yaptigi konusmada duyurdugu ve Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasi durumunda Ingiltere’nin Rusya’ya yönelik yaptirimlari genisletmesine izin veren yasa yürürlüge girdi. Yasaya göre, Rusya ile baglantili kisilere de yaptirim uygulanmasina izin verilecek.

Ingiltere Disisleri Bakanligi tarafindan yayinlanan yeni yasada, "Hükümet, Kremlin’i Ukrayna’daki saldirganlik kampanyasini sona erdirmeye tesvik eden önlemlerin bir parçasi olarak bugün, Parlamento’da yasalastirilmasiyla beraber Rusya’ya karsi yeni sert yaptirimlar uygulama yetkisine sahip" denildi.

Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada ise, "Bu yasa, Ingiltere’nin Rusya’ya karsi sahip oldugu en güçlü yaptirim rejiminin çerçevesini sagliyor. Yeni yasayla birlikte Ingiltere’nin artik sadece Ukrayna’nin istikrarsizlastirilmasiyla dogrudan baglantili olanlara degil, ayni zamanda Rusya hükümetine bagli kuruluslara ve Rus hükümeti için ekonomik ve stratejik öneme sahip isletmelere ve bunlarin sahipleri ile yöneticilerine de yaptirim uygulayabilecegi anlamina geliyor" ifadeleri yer aldi.

“Rusya, Ukrayna üzerindeki gerilimi düsürmeli ve diplomasiyi seçmelidir"

Truss ve Disisleri, Milletler Toplulugu ve Kalkinma Ofisi Bakani James Cleverly tarafindan onaylanan yasa, Ukrayna’nin istikrarini bozan, toprak bütünlügüne, egemenligine veya bagimsizligina tehdit olusturan veya Rusya hükümetini destekleyerek Ukrayna’dan çikar elde eden kisilere yaptirim yetkisi içeriyor.

Yasayi duyuran Cleverly, "Bugün Ingiltere’nin Rusya’ya karsi yaptirim rejimini agirlastiran ve genisleten yasalar çikardik. Rusya, Ukrayna üzerindeki gerilimi düsürmeli ve diplomasiyi seçmelidir" dedi.



“Ingiltere ve ortaklari harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir”

Truss ise, "Birlesik Krallik, Ukrayna’nin egemenligine ve kendi kaderini tayin etme hakkina verdigi destekte kararlidir" ifadelerini kullanarak, "Rusya’yi gerilimi düsürmeye ve diplomasi yolunu seçmeye çagiriyoruz. Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldirganligini sürdürürse, Ingiltere ve ortaklari harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir" dedi.



Öte yandan Truss 31 Ocak’ta yeni yaptirim yasasi hakkinda yaptigi açiklamada, yasanin otomatik olarak yaptirim uygulamayacagini, ancak Rusya’nin Ukrayna’da ilerlemesi durumunda ek yetkiler saglayacagini ifade etmisti.
Kaynak: İHA