Putin Açiklamasi 'Rusya'nin Güvenlik Talepleri Bati Tarafindan Görmezden Gelindi'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD ve NATO’nun Rusya’nin güvenlik taleplerine verdigi yanita yönelik, "Rusya’nin güvenlik garantileri konusundaki temel talepleri Bati tarafindan görmezden gelindi. NATO’nun genislemesinin önlenmesi, Rus sinirlari yakinlarina saldiri silahi sistemlerinin yerlestirilmemesi ve blogun Avrupa’daki askeri altyapisinin 1997’deki durumuna geri döndürülmesiyle ilgili üç temel talebimizin uygun bir biçimde dikkate alindigini görmedik" dedi.

Putin Açiklamasi 'Rusya'nin Güvenlik Talepleri Bati Tarafindan Görmezden Gelindi'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Kremlin Sarayi’nda Macaristan Basbakani Viktor Orban’i agirladi. Ukrayna-Rusya sinirindaki gerilimi ele alan liderlerin görüsmesi yaklasik 5 saat sürdü. Putin ve Orban, uzun süren görüsmenin ardindan gazetecilerin karsisina geçerek görüsmeyi degerlendirdi ve gündeme dair sorulari yanitladi. Putin konusmasinda, “Macaristan’in Rusya’nin Avrupa’daki önemli bir ortagi oldugunu vurguluyorum. Korona virüs salgini ile ilgili zor duruma ragmen karsilikli ticaret geçen yilin 11 ayinda yüzde 30 artarak 5 buçuk milyar dolara ulasti” dedi.

Rusya’nin Macaristan ile gaz transiti konusunda is birligini artirmaya hazir oldugunu ifade eden Putin, “Macaristan, Rus gazinin transit geçisinde güvenilir bir ortak ve bu konumunu her zaman dogruluyor. Elbette bu alanda karsilikli yarar saglayan her türlü is birligini gelistirmeye haziriz” seklinde konustu.

Putin, korona virüs salgininda Macaristan’in mücadelesine deginerek yakin zamanda Macaristan’in Sputnik Light asisini da satin alacagini ve ayrica Rus asilarinin Macaristan’da üretilmesi konusunda herhangi bir siyasi engelin bulunmadigini belirtti.



“Rusya’nin güvenlik garantileri konusundaki temel talepleri Bati tarafindan görmezden gelindi”

Rusya’nin Avrupa’nin güvenligi konusunda ABD ve NATO’ya sundugu güvenlik garantilerinin yer aldigi anlasma taslagina verilen yazili yanitlara deginen Putin, yanitlarin kendilerini tatmin etmedigini isaret etti. Macaristan Basbakani Orban ile görüsmesinde Ukrayna meselesinin yani sira kendilerinin sundugu güvenlik garantileri konusunu da ele aldiklarini ifade eden Putin, “26 Ocak’ta ABD ve NATO’dan gelen yazili yanitlari dikkatle inceliyoruz. Ancak su açik ki Rusya’nin güvenlik garantileri konusundaki temel talepleri Bati tarafindan görmezden gelindi ve Sayin Orban’i bu konuda bilgilendirdim. NATO’nun genislemesinin önlenmesi, Rus sinirlari yakinlarina saldiri silahi sistemlerinin yerlestirilmemesi ve blogun Avrupa’daki askeri altyapisinin 1997’deki durumuna geri döndürülmesiyle ilgili üç temel talebimizin uygun bir biçimde dikkate alindigini görmedik" dedi.



Putin’den daha fazla diyalog çagrisi

Moskova’nin Ukrayna üzerinden yükselen gerilimi hafifletmek için Bati ile hala daha fazla müzakereye açik oldugunu da sözlerine ekleyen Putin, Rusya’nin güvenlik endiseleri de dahil olmak üzere tüm taraflarin çikarlari dikkate alinirsa gerilimin düsürülmesine yönelik müzakerenin mümkün oldugunu dile getirdi.

Ukrayna’nin NATO’ya alinma ihtimali

Putin ayrica Ukrayna’nin NATO’ya katilmasinin, Ukrayna yönetiminin Kirim’in veya ülkenin dogusundaki Rusya destekli ayrilikçilarin kontrolündeki bölgelerde kontrolü geri almak için askeri harekat baslatabilecegi bir duruma yol açabilecegini ifade etti.

Putin, "Ukrayna’nin NATO üyesi oldugunu ve bu askeri operasyonlari baslattigini düsünün. O zaman NATO bloguyla savasa girmemiz mi gerekiyor? Bunu düsünen var mi? Görünüse göre hayir" dedi.



Putin’den "Ukrayna’da insan haklari ihlali sistematik hale geldi" degerlendirmesi

Putin, "Elbette Ukrayna ihtilafinin çözümü ile ilgili konu da tartisildi, ihlali sistemik bir hal alan insan haklari alani da dahil olmak üzere Ukrayna’daki durumu da görüstük” seklinde konustu.

Güvenlik garantileri konusunda Batili liderlerle fikir alisverisinde bulunmaya devam ettiklerinin de altini çizen Putin, yakin zamanda Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un Moskova’yi ziyaret edecegini aktararak, “Dün Fransa Cumhurbaskani ile yakin zamanda Moskova’ya gelebilecegi konusunda anlastik. Kendisiyle bu sorunlari da görüsecegiz” dedi.



“Avrupa’da Rusya ile çatismaya girmek isteyen tek bir lider yok”

Macaristan Basbakani Viktor Orban ise Batili ülkeler ile Rusya arasinda yasanan gerilime deginerek, “Avrupa Birligi’nde Rusya ile çatismaya girmek isteyen tek bir lider bile yok. Bati ve Rusya arasindaki gerilimi azaltmak için tüm diplomatik araçlarin kullanilmasi önemlidir. Macaristan, Batili ülkeler ve Rusya arasindaki gerilimin azaltilmasinin yani sira soguk savasin önlenmesi ile ilgileniyor” dedi.

Rus gazinin Macar halki için önemine vurgu yapan Orban, “Kullanim maliyetlerini azaltmak için Rus gazina ihtiyaç var. Macaristan halki açisindan Rusya’dan yillik gaz arzini 1 milyar metreküp arttirmamiz oldukça önemli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA