Burdur'da Jandarma Ve Emniyet Ekipleri Tarafindan Kis Lastigi Denetimi

Burdur’da jandarma ve emniyet ekipleri tarafindan kis lastigi uygulamasi yapildi. Denetimlerde kis lastigi takmasi zorunlu araçlara kural ihlalinden bin 152 TL idari para cezasi ile 10 ceza puani uygulanirken hususi araç soförlerine ise bilgilendirme yapildi.

Burdur'da Jandarma Ve Emniyet Ekipleri Tarafindan Kis Lastigi Denetimi


Burdur’da Vali Ali Arslantas’in katilimiyla Içisleri Bakanligi tarafindan yayimlanan “Kis Mevsimi Trafik Tedbirleri” konulu genelge çerçevesinde toplumsal farkindaligi artirmak amaciyla kis lastigi denetimi gerçeklestirildi.

Bucak Bölge Trafik Denetleme Amirligi uygulama noktasinda gerçeklestirilen denetimde 1 Aralik-1 Nisan tarihleri arasinda araçlara zorunlu olan kis lastigi kullanimi denetlendi. Denetlemede kis lastigi takmayan sürücülere kis lastigi takmalari konusunda uyarilarda bulunuldu. Denetim öncesi basin mensuplarina açiklamada bulunan Vali Arslantas, trafik kurallarina uyulmasi noktasinda hassasiyet gösterilmesini isteyerek, kazasiz bir kis mevsimi temennisinde bulundu. Arslantas, “Hepinizin bildigi üzere kis mevsimine girmis bulunmaktayiz. Kasim ayinin sonlarina dogru kis aylarinda uygulanacak trafik tedbirleriyle ilgili bir toplanti yapmistik. Kis mevsimi süresince araçlarin ve araç sürücülerinin uymak durumunda olduklari kurallari belirleyerek, ilgili kuruluslar vasitasiyla kamuoyuyla paylasmistik. Bugün emniyet ekiplerimizin, jandarma ekiplerimizin ve vatandaslarimizin bu alinan kis tedbirlerine (trafik kurallarina) ne kadar uyduklarina, ne kadar özümsediklerini yerinde görmek istedik. Bu daha çok egitici bir program olacak. Burada Kaymakamimiz, Belediye Baskan Yardimcimiz, Il Jandarma Komutanimiz, Il Emniyet Müdürümüz, Soförler Odasi Baskani, Servis Odasi Temsilcisi arkadaslarimiz da ekipleriyle birlikte bizlere eslik ediyorlar. Bütün devlet teskilati olarak, kis aylarinda vatandaslarimizin canlarina bir halel gelmesin. Öncelikli olarak araçlarin trafik kurallarina uygun olmasi, bakimlarinin yapilmis olmasi gerekiyor. Bunun yani sira kis lastiklerinin takilmis olmasi gerekiyor. Ayrica bu trafik faaliyetlerinin üzerinde devam edecegi yollarin standartlara uygun olmasi gerekiyor. Fakat ülkemizde bu yol ve araç hatalarindan kaynakli kazalar yüzde onun bile altinda. Esas ve önemli olani soförlerin de hazir olmasi gerekiyor. Yüzde doksanin üzerinde soför hatasindan kaynaklanan kazalar oluyor. Uykusuz yola çikmayacak, trafik kurallarina uyacak. Bütün bunlari simdi arkadaslarimizla birlikte gelen araçlara siradan bakarak trafik de bir tikanmaya da yol açmadan ne kadar uyduklarini görecegiz. Ben kis mevsimi boyunca bütün ülkemize ilimizden geçecek, Türkiye’ye kayitli olan ya da olmayan araçlara kazasiz bir sekilde ailelerine, islerine bir an önce ulastiklari trafik kurallarina uyarak seyahat ettikleri güvenli bir seyahat diyorum" dedi.



Yapilan denetimde sürücülere alinan karar dogrultusunda sürücülere "Ülkemizde tescil edilmis olsun veya olmasin, ticari amaçli yolcu ve esya tasimalarinda kullanilan tasitlarda" 2022-2023 kis dönemi için 1 Aralik 2022 ile 1 Nisan 2023 tarihleri arasinda kis lastigi kullanma zorunlulugunun getirildigi hatirlatilarak, hususi tescilli araçlarda zorunlu olmamakla birlikte, karli havalarda kis lastigi kullanilmasi can ve mal emniyeti açisindan faydali olacagina yönelik bilgilendirmeler yapildi. Kis Lastigi Kullanma Zorunlulugunun ihlali durumunda; 2918 sayili Karayollari Trafik Kanununun 65/A maddesinde "Yolcu ve esya tasimalarinda kullanilan araçlarda, yilin zorunlu tutulan dönemlerinde kis lastigi kullanmamak" hükmüne istinaden 1.152 TL idari para cezasi ile 10 ceza puani uygulanacagi aktarildi.

Bucak Bölge Trafik denetleme noktasinda gerçeklestirilen uygulamaya Burdur Valisi Ali Arslantas, Il Jandarma Komutani J. Albay Mustafa Güder, Il Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Bucak Kaymakami Erol Tanrikulu, Bucak Belediye Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Oguzhan Erdogan, Bucak Ilçe Emniyet Müdürü Özkan Büyükyilmaz, Bucak Ilçe Jandarma Komutani J. Üstegmen Ilker Kar, Bucak Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hasan Yalçin Meçikoglu, Bucak Soförler ve Otomobilciler Odasi Arif Mayda, Bucak Servisciler Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Fatih Yildiz katildi.

Kaynak: İHA