Almanya'da Darbe Planlamak Suçlamasiyla Gözaltina Alinanlarin 13'Ü Tutuklandi

Almanya’da yapilan baskinlarda darbe planlamak ve terör örgütü üyesi olmak suçlamasiyla gözaltina alinan 25 kisinin 13’ü tutuklandi.

Bugün sabah saatlerinde ülke genelinde yaklasik 130 evde aramalar yapan üç bine yakin polis ve GSG9 adli özel kuvvetler birimi yaklasik 30 kisiyi gözaltina almis, 52 kisi hakkinda da tutanak hazirlamisti. Federal savcilik yaptigi açiklamada, bugün ögleden sonra gözaltina alinanlardan 13’ünün tutuklandigini bildirdi.

Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) "Gölge" adini verdigi operasyonda gözaltina alinanlar arasinda eski milletvekili, hakim ve yüksek rütbeli eski askerlerin oldugu Alman basinina yansiyan haberler arasinda.

Karlsruhe Federal Savcilik sözcüsünün açikladigina göre tutuklananlardan 2’si elebasi olmak üzere 22’sinin terör örgütü üyesi oldugu belirtildi. Sözcü üç kisinin ise terör örgütü destekçisi olmamakla suçlandigini aktardi. 27 baska zanlinin daha oldugunu açiklayan sözcü "Bu olusum için henüz bir isim bulamadik” dedi.

Gözaltina alinan süphelilerden birinin Rus vatandasi oldugu bildirildi.

Süpheliler devlet düzenini yikmak ile suçlaniyor

Federal Savcilik Sözcüsü "Dernek üyeleri, bu projenin ancak askeri araçlar kullanilarak ve devlet temsilcilerine siddet uygulanarak gerçeklestirilebileceginin bilincindedir. Buna cinayet islemek de dahildir” dedi.

Önceki sorusturmalara göre, dernek üyelerinin bireysel olarak küçük bir silahli grupla Alman Federal Meclisi’ne girmek için somut hazirliklar yaptiklarina dair süpheler de vardi.

Alman Federal Adalet Bakani Marco Buschmann, "Bu sabahtan beri büyük bir terörle mücadele operasyonu sürüyor" diyerek operasyonun basarili oldugunu söyledi.



Almanya Federal Içisleri Bakani Nancy Faeser ise, "Sorusturmalar, Reichsbürger çevresinden gelen bir terör tehdidinin farkinda olmamiza izin veriyor" dedi.

Faeser, baskin yapilan terör örgütünün darbe ve komplo ideolojilerine iliskin siddetli fanteziler tarafindan yönlendirildigini vurguladi.
Kaynak: İHA