Seslendirme Sanatçisi Selli Açiklamasi 'Vurgu Ve Tonlama, Etkili Iletisimde Önemli Faktördür'

Birçok ulusal ve uluslararasi markanin reklam sesi olan Seslendirme Sanatçisi Mehmet Selli ve Bilim Iletisim Akademisi (BIAKADEMI) Kurucusu ve Diksiyon Egitmeni Seyhan Karaman, Adana’da “Etkili iletisim, Sunum Teknikleri ve Seslendirme Egitimi” programinda ögrencilerle bir araya geldi.

Seslendirme Sanatçisi Selli Açiklamasi 'Vurgu Ve Tonlama, Etkili Iletisimde Önemli Faktördür'
Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Konferans Salonu’nda düzenlenen egitim; günümüzde güzel konusmanin, her meslek grubu ve her birey için etkili iletisimde önemli bir etken olmasi nedeniyle, yogun bir katilimla gerçeklesti.

Iletisimde vurgu ve tonlamanin önemi

Ulusal ve uluslararasi birçok ünlü markanin reklam sesi olan, Tvoices Seslendirme ve Prodüksiyon Ajansinin kurucusu seslendirme sanatçisi Mehmet Selli konusmasinin baslangicinda, 14 yasinda baslayan seslendirme kariyerinden kisaca söz ederek, ögrencilere ilham kaynagi oldu.

Isini tutkuya dönüstüren, bugüne kadar binlerce kayitta tanitim filmi, reklam, egitim, santral, oyun ve çizgi film seslendiren Selli, sunumunda, iletisimde sesi kullanabilmenin önemine vurgu yapti.

“Vurgu ve tonlama, etkili bir iletisimde önemli bir faktördür” diyen Mehmet Selli, kendi gelistirdigi yeni seslendirme egitimi modelinde yer alan kendine has “Metin Çözümleme” teknigi hakkinda da bilgi verdi.

Mehmet Selli, ögrencileri de sahneye davet ederek, bu teknikle seslendirmenin daha etkili nasil yapilabildigini uygulamali olarak anlatti.

En kestirme yoldan katilimcilarin seslendirme becerilerini artirmalarinin inceliklerini anlatan Selli, bu is için istekli olmanin yeterli olacagini, iyi bir seslendirme egitimi ve çaba ile harikalar olusturmanin mümkün olabilecegini ifade etti.

“Metin Çözümleme” tekniginin yani sira, seslendirme stilleri, ev stüdyosu kurma, dogru kayit alma, seslendirme yaparak para kazanma gibi birçok konuda gençleri aydinlatan Mehmet Selli, oldukça interaktif ortamda geçen sunumunda, sunlari kaydetti:

“Seslendirme yapmak isteyen veya günlük yasamda konusma becerisini arttirmak isteyen herkes seslendirme egitimi alabilir. Ancak bariz sive sorunu olan kisiler bu egitime katilamaz. Bu durumda olan kisilerin öncelikle detayli bir diksiyon egitimi almalarini öneriyoruz.“

Mehmet Selli, ses tonunu iyi kullanmanin, karsidaki kisiler ile iletisim kurmada etkili bir araç oldugunu, hatta sözcüklerden de daha fazla etki olusturdugunu ifade etti.

Mehmet Selli, ögrencilerden bol bol alkis alan sunumunun ardindan yaptigi degerlendirmede, "Birilerine rehber olabilmis isek bunu büyük bir is yapmis olarak sayarim. Çünkü gençler, sadece nasihat eden degil, kendisine gerçekten dokunan, sorularini sorabildigi mentorlere ihtiyaç duyuyor" diye konustu.



"Tanismada ilk izlenim 30 saniyede olusuyor"

Iletisim, Kisisel Gelisim ve Sektör Egitimlerinin aranan markasi BIAKADEMI Kurucusu Seyhan Karaman ise etkili iletisimin ipuçlarini verdigi sunumunda, “Iletisim can damarimizdir” yorumunda bulundu.

“Karsimizdakilere bir seyler anlatirken 3 unsur kullaniyoruz; Söz, ses ve beden dili. Kaynaklara göre, bu iletisimde sözün rolü, sesin rolü yüzde 38 ve beden dilinin rolü yüzde 55 olarak anlatilir” diyen Karaman, sunlari kaydetti:

“Beden dilinde önemli konulardan biri; anlattiklarimizla beden dilimizin birbirini tutmasi gerektigidir. Agzimizdan çikanla vücudumuzun anlattigi birbirini tutmuyorsa insanlar duyduklarina degil gördüklerine inanir.”

Sesin önemine de vurgu yapan Seyhan Karaman, “Iletisimde yüzde 38’lik oranla ses önemli bir pay sahibidir. Öncelikle temas gözlerle kurulur. Göz temasi beden dilinin en önemli unsurlarindan birisidir. Bu nedenle karsimizdakine bir sey söylerken gözlerine bakmaliyiz. Bu da onun anlattiklarini önemsedigimizi ifade eder. Ancak, göz temasinda bakilmamasi gerekenler yerler vardir. Çok fazla dibine girilmemeli, gögsüne ve agzina bakilmamali” dedi.

Sahne teknikleri konusunda da bilgi veren Seyhan Karahan, “Insanlari kiyafetine göre karsilarlar, bilgisine göre ugurlarlar” atasözünü hatirlatarak, söyle devam etti:

“Ilk anda kisilik özelliklerimiz hakkinda fikir sahibi olunamayacagi için, giyim tarzimiz, aksesuarlarimiz ve seçtigimiz renklerle verdigimiz mesajlar, ilk izlenimin olusmasinda büyük rol oynamaktadir. Kiyafetlerimiz bizim hakkimizda karsimizdakine pek çok sey söylemektedir.”

Selasmanin incelikleri

Topluluga hitap, sahne teknikleri ve durus konusunda da detayli açiklamalarda bulunan Seyhan Karahan, selamlasmanin inceliklerinden de söz etti.

Iletisimde en önemli unsurlardan birisinin karsidaki insana deger duygusu olusturmak oldugunu belirten Karaman, “Karsi tarafta deger duygusu olustukça dogru bir iletisim ortaya çikar tokalasmak da bunlardan biridir.

Günes gözlügü ile tokalasilmaz, eldivenle tokalasilmaz. En soguk havada bile olsa çikarip tokalasacak ve tekrar takacaksiniz” tavsiyesinde bulundu.

Karaman, konusmasinin sonunda, “Kendinize özen gösterin, beden dilinize özen gösterin, seçtiginiz kelimelere özen gösterin, üsluba özen gösterin, gülümsemeye özen gösterin. Iletisim tüm bunlarin üzerine kuruludur” önerisinde bulundu.

Mehmet Selli ve Seyhan Karaman, sunumlarinin ardindan katilimcilarin sorularini yanitladilar.
Kaynak: İHA