Kosova'nin Kuzeyinde Patlama Ve Silah Sesleri

Kosova’nin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da patlama ve silah sesleri sonrasi siren sesleri yükseldi. Kosova Içisleri Bakani Xhelal Sveçla, maskeli sahislarin belediye seçim görevlilerine ve polise ses bombasi ile saldirdigini belirtti.



Kosova’nin kuzeyindeki 4 Belediye Baskani’nin görevinden istifa etmesi sonrasi söz konusu belediyelerde 18 Aralik’ta yapilacak erken yerel seçimler öncesi bölgede gerilim yeniden artti. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da patlama ve silah sesleri sonrasi siren sesleri yükseldi. Yerel basinda çikan haberlerde, Zveçan Belediyesi’nde siren seslerinin duyuldugu belirtilirken, Avrupa Birligi’nin (AB) EULEX misyonuna bagli güçlerin Mitrovica kentinin güney ve kuzey yakasini birbirine baglayan Iber Köprüsü’ndeki mevcudiyetini artirdigi aktarildi.

Kosova Içisleri Bakani Xhelal Sveçla yaptigi açiklamada, bugün Kosova’nin kuzeyinde meydana gelen olaylara tepki göstererek, maskeli sahislarin belediye seçim görevlileri ve polise ses bombasi ve havaya ates açarak saldirdigini belirtti.

Sveçla, "Kosova polisi, bugünkü saldirilara karisan tüm suçlulari tespit etmek ve adalete teslim etmek için simdiden sorusturmalara basladi.

Polis, Kosova genelinde güvenligi saglamak, düzeni ve hukukun üstünlügünü saglamak için görevlerine uygun olarak görevlerini sürdürecektir" dedi.

Kosova Polisi tarafindan yapilan yazili açiklamada ise, "Kosova Merkez Seçim Komisyonu’nun talebi üzerine bugün, Zubin Potok ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde, asayisi saglamakla görevli polisi birimleri, Belediye Seçim Komisyonu yetkililerine, belediye seçim ofislerine kadar eslik etti” ifadeleri kullanildi. Sirp protestocularin, Kosova Merkez Seçim Komisyonu yetkililerinin sehirlerdeki belediye seçim komisyonlari ofislerinde çalisma yapmalarini engelledigini ve ofislere ses bombalari ile hasar verdigini belirten polis, söz konusu bölgede siren seslerinin yükseldigini ifade etti.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu tarafindan yapilan açiklamada, belediye seçimlerinde görev alacak yetkililerin Kosova Polisi esliginde Sirp yetkililerin istifasi nedeniyle kapali olan ofislere gittigi, ancak buraya girislerinin mümkün olmadigi kaydedildi.

Sirbistan makamlari tarafindan verilen plakalarin Kosova plakalarina dönüstürülmesi konusunda ihtar belgesi vermeyi reddeden Sirp Kosova Emniyet Biriminin Kuzey Bölgesi Müdürü Nenad Djuric’in açiga alinmasi üzerine, aralarinda belediye baskanlari, hakim, savci ve polislerin de bulundugu çok sayida Sirp vatandasi, Kosova kurumlarindaki görevlerinden istifa etmisti.
Kaynak: İHA