Hollanda Krali, Kraliyet Ailesinin Sömürge Geçmisinin Sorusturulmasini Emretti

Hollanda Hükümet Bilgi Servisi (RVD) tarafindan yapilan açiklamada, Hollanda Krali Willem-Alexander tarafindan kraliyet ailesinin Hollanda’nin sömürge geçmisindeki rolüne iliskin bagimsiz bir arastirma yapilmasi yönünde talimat verdigi bildirildi.

Hollanda Krali, Kraliyet Ailesinin Sömürge Geçmisinin Sorusturulmasini Emretti
Hollanda’da kraliyet ailesinin sömürge geçmisi mercek altina alinacak. Hollanda Hükümet Bilgi Servisi (RVD) tarafindan yapilan açiklamada, Hollanda Krali Willem-Alexander tarafindan kraliyet ailesinin Hollanda’nin sömürge geçmisindeki rolüne iliskin bagimsiz bir arastirma yapilmasi yönünde talimat verdigi bildirildi.

Arastirmanin 3 yil sürmesi planlandigi aktarilan açiklamada, arastirmanin 16. yüzyilin sonlarindan günümüze kadar olan dönemi kapsayacagi belirtildi. Arastirmanin 3 Hollandali tarihçi ve 1 insan haklari uzmani tarafindan yürütülecegi açiklandi.

Kral Willem-Alexander yaptigi açiklamada, "Tarihsel gerçekleri ve gelismeleri anlamak ve bunlarin insanlar ve topluluklar üzerindeki etkilerini olabildigince açik ve dürüst bir sekilde görmek için geçmise dair derin bilgi sarttir" dedi.



Hollanda hükümeti bu ayin sonunda sömürgeci geçmisi nedeniyle özür dileyecek

Hollanda hükümeti bu ayin sonlarinda, ülkenin sömürgeci geçmisi nedeniyle özür dilemeye hazirlanirken, sömürgecilik ve kölelik hakkinda farkindaligin artirilmasi için bir fona yaklasik 200 milyon euro aktaracak. Hollanda ayrica, 27 milyon euroya kölelik ile ilgili bir müze açilmasini planliyor.

Hollanda Merkez Bankasi, bu yilin baslarinda köle ticaretindeki rolünden dolayi özür dilemis, kölelik konusunda farkindaligi artirmak ve köleligin insanlar üzerindeki etkilerini azaltmak için projelere fon saglayacagini açiklamisti.

Hollanda, 17. yüzyildan Hollanda’nin 19. yüzyilin sonlarinda köleligi kaldirmasina kadar küresel köle ticaretinde önemli bir rol oynadi. Hollanda devlet verilerine göre, Hollanda Bati Hindistan Sirketi’nin, yüzyillarca yaklasik 600 bin kisiyi köle olarak kaçirdigi tahmin ediliyor. Söz konusu kisiler, Karayipler ve Güney Amerika’daki Hollanda denizasiri kolonilerindeki tarlalarda sert ve insanlik disi kosullarda çalismaya zorlaniyordu.
Kaynak: İHA