Bakan Soylu, 50 Ilde 502 Süpheliye Yönelik 'Silindir' Kod Adli Operasyon Gerçeklestirildigi Duyurdu
Organize suç çetelerine yönelik ‘Silindir’ kod adli operasyonun baslatildigini duyuran Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 50 ilde belirlenen 502 süpheliden 400’ünün yakalandigini açikladi.

“Toplam 502 hedefe yönelik ‘Silindir’ kod adli es zamanli ve planli operasyona baslanmistir”
Operasyonla ilgili detaylari paylasan Bakan Soylu, “Organize suç örgütlerine yönelik bedeli ne olursa olsun acimazsiz olacagiz ve milletimize musallat etmeyecegiz. Milletimize musallat olduklarinda da acimasiz bir sekilde geregini yerine getirecegiz. Bugün yaklasik 50 ilde Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Baskanligimiz koordinasyonunda ve 50 ildeki cumhuriyet bassavciliklarimizda planli ve projeli gerçeklestirilen bu operasyonda, 18 organize suç örgütü süphelisi 347 sahis ile, bu organize suç örgütlerine silah temin eden 55 suç grubu süphelisi 155 sahis olmak üzere toplam 502 hedefe yönelik ‘Silindir’ kod adli es zamanli ve planli operasyona baslanmistir. Su ana kadar 400 süpheli gözaltina alinmistir” ifadelerini kullandi.
Birçok suça karistiklari belirlendi
Bakan Soylu, yakalanan sebeke üyelerinin isledigi suçlardan bir kaçini açiklayarak su bilgileri verdi:
“Tefecilik faaliyetleri ile borçlandirdiklari ve silah zoru ile senet imzalattirdiklari kisilerin ikametlerine silahli baskin düzenledikleri ve magdur sahislari ailelerinin yaninda darp ettikleri anlari kayit altina alarak bu görüntüleri zorla para tahsilat etmek maksatli diger magdurlara izlettikleri ve ölümle tehdit ettikleri bu kisileri intihara sürükledikleri, Uyusturucu madde ticareti faaliyetleri esnasinda Metamfetamin isimli uyusturucu maddesinin kaybolmasindan sorumlu tuttuklari bir kadin sahsi zorla kaçirarak örgüt liderine ait çiftlik evinde darp ve tecavüz ettikleri,
Rüsvet yolu ile kontrollerine aldiklari Kamu Kurumu yöneticileri araciligi ile örgüt üyelerini bu kurumlarin ihale islemlerinin yürütüldügü kisimlara yerlestirdikleri ve bu kisiler sayesinde paravan sirketler ile girdikleri kamu ihalelerini kazandiklari ve esnafin veya vatandaslarin bagisladiklari malzemeleri ihale usulü satisa çikararak haksiz kazanç elde ettikleri,
Haraç vermeyi reddeden eglence mekanlarinda hesap ödemeyerek kasitli olarak taskinlik ve silahli kavga çikarttiklari, bu yöntemle müsteri kaybeden isletme sahiplerini iflasa sürükledikleri ve akabinde bu isyerlerinin isletmeciligini veya sözde güvenligini zorla alarak kendilerine yasadisi gelir elde ettikleri,
Is insanlari arasindaki ticari faaliyetlerdeki anlasmazliklardan haberdar olmalari üzerine örgüt üyelerince bu kisilere silahli eylemler düzenlendikleri, akabinde kendilerine yönelik bu saldirilarin ticari faaliyetleri çerçevesinde gerçeklestigi algisina kapilan ve can korkusu yasayan is insanlarinin bu durumundan faydalanarak sözde koruma hizmeti adi altinda para aldiklari,
Otel isletmelerine sözde koruma saglama maksadi ile zorla yerlesikleri, bu hizmet karsiliginda isletme sahiplerine silah zoru ile yüksek meblaglarda senet imzalattirdiklari ve devam eden süreçte bu senetler karsiligi kendilerini tehdit yolu ile ortak ettikleri otel isletmelerinde uyusturucu ticareti ve fuhus yaptirarak yasadisi gelir elde ettikleri belirlendi.”
“Gayretimiz her yil artarak devam etti”
Her geçen yil daha basarili adimlar attiklarini kaydeden Bakan Soylu, “15 Temmuz 2016’dan sonra organize suç ve örgütleri konusunda daha fazla bir etkinlik elde ederek bir mücadele zemini olusturduk. 2016’da organize suç örgütlerine yönelik operasyon sayisi 32’ydi. Toplam süpheli sayisi 606, toplam tutuklanan sayisi ise 207’ydi. 2017’de bu operasyonlarin sayisi 99’a, süpheli sayisi bin 426’ya, tutuklu sayisi ise 477’ye çikti. Gayretimiz her yil artarak devam etti. 2021 yilinda 185 operasyona, 2 bin 645 gözalti, 749’da tutuklu oldu. 2022 yilinda ise henüz bir ayimizin olmasina ragmen 2 bin 703 gözalti, 211 operasyon ve 842 tutuklu var” seklinde konustu.
