Kis Ayinda Sicak Hava, Hayvanlarini Merada Otlatan Besicileri Sevindirdi

Ardahan’da son birkaç gündür havalarin tekrardan isinmaya baslamasi en çok hayvancilikla geçimini saglayan besicileri sevindirdi.

Kis Ayinda Sicak Hava, Hayvanlarini Merada Otlatan Besicileri Sevindirdi
Ardahan son yillarin en sicak kis aylarini yasarken bu durum en çok besicileri olumlu yönde etkiliyor. Ardahan’da bu yil kar yagisinin beklenen seviyenin altinda olmasi, ovada ve özellikle daglarda kar bulunmamasi nedeniyle besiciler hayvanlarini meralarda otlatmaya devam ediyor.

Hava sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigi kentte, besiciler kis mevsiminde de hayvanlarini meralara çikariyor. Bu yil hem yemden hem de samandan tasarruf eden besicilerin yüzü gülüyor. Hayvanlarin kisin disarida otlatilmasi besicilere ekonomik katki sagliyor.

Hanak ilçesine bagli Çayagzi köyünde küçükbas hayvancilik yapan Zafer Yurtlu, havalarin iyi gitmesine sevinirken çoban bulamamaktan da dert yandi. Bir çobanin aylik 15 ile 20 bin lira kazanmasina ragmen çobanlik yapacak adam bulamadiklarini söyleyen Yurtlu, "Millet aç diyorlar ama aç olan yok bu yalan, biz bir çoban bulamiyoruz" dedi.



Yurtlu, ’’Bu yil havalar çok güzel. 12’ikinci ayin sonlarindayiz. Hayvanlarin merada beslenmesi günlük 2 bin liralik kar etmemizi sagliyor. Bu ayida böyle atlatirsak en az 10-15 bin lira kar etmemizi saglayacak. Ama burada en büyük sorunumuz çoban bulamamak. Millet aç diyorlar, fakat aç olan yok, bir çoban bile bulamiyoruz. Maalesef çoban derdi çok, o yüzden bu isi birakmayi düsünüyoruz’’ dedi.

Efe Yurtlu ise, havalarin iyi gitmesinin besicilere ekonomik kazanç sagladigini söyledi.

Efe Yurtlu, ’’Son günlerde havalar sicak gidiyor. Geçen yil bu zaman hayvanlarimiz içerideydi. Su anda gayet sicak ve sanki ilkbahar havasi gibi, bir nevi kis bitmis gibi ve kar erimeye basladi.

Hayvan içerideyken dünyanin yemini yiyor. 10-15 gün böyle giderse büyük karimiz olur. En büyük sikintimiz çoban; 15 bin ile 20 bin lira arasi dahi çoban bulamiyoruz. O yüzden havalarin iyi gitmesi bizi olumlu etkiliyor. Bizde üretmek ve istihdam saglamak istiyoruz. Yazin yaylaya çikiyoruz. Yine çoban bulamazsak kendimiz aile olarak yaylaya çikip hayvanlarimiza kendimiz bakacagiz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA