Deprem Uzmani Prof. Dr. Ersoy Açiklamasi 'Yakin Gelecekte Belki Uzun Gelecekte Kirikhan'da Büyük Depremler Yasanacak'

Deprem Uzmani Prof. Dr. Sükrü Ersoy, Kirikhan’in deprem bölgesi oldugunu hatirlatarak, “Belki yakin gelecekte belki uzun gelecekte Kirikhan’da büyük depremler yasanacaktir” dedi.

Deprem Uzmani Prof. Dr. Ersoy Açiklamasi 'Yakin Gelecekte Belki Uzun Gelecekte Kirikhan'da Büyük Depremler Yasanacak'
Hatay’da Kirikhan Belediyesi ilçede yasanan deprem sonrasi Deprem Uzmani Prof. Dr. Sükrü Ersoy’un katildigi bir seminer verdi. Prof. Dr Sükrü Ersoy, geçtigimiz 18 Aralik’ta Kirikhan merkezli olmak üzere 4. 8 büyüklügünde gerçeklesen depremi hatirlatarak, “Hatay çevresinde kuvvetli hissedildi ve küçük yapilarda hasar meydana geldi. Bu deprem bizler için çok normal bir haber. Çünkü Kirikhan çevresi ve Amik ovasinda büyük bir fay geçiyor ve geçmis tarihsel dönem içerisinde çok büyük depremlerde yasanmis bu bölgede ve ovada olmamiz münasebetiyle ve gevsek bir zeminin üstünde. Onlarin üzerinde olan tüm yapi bu depremlerden geçmiste çok etkilenmis” diye konustu.



“Yapilan yapilari saglam yaparsak korkulacak bir sey yok”

Ersoy, depremin büyüklügünün 4.8 olmasina ragmen insanlarin büyük kaygi duydugunu ve korktuklarini ifade ederek, “Bu 4.8 büyüklügündeki deprem bu bölgede enerjisini almis degil gelecekte de çok büyük depremler olabilir. Normaldir bölgenin deprem potansiyeli acisindan Kirikhan ilçesinden gecen fay hatti Hatay’dan Kizildeniz’e kadar giden kuzey güney dogrultulu çok uzun bir faydir. Dolaysiyla geçmiste çok büyük bir deprem üretti. Gelecekte de büyük depremler üretebilir. Bu bakimdan buradaki yöneticilerin karar vericilerin yapi stoklarin denetlenmesi yapimi ve mevcut yapi stokunun kentsel dönüsümle yenilenmesi adimina önemli çalismalar yapmasi gerekiyor. Çünkü deprem sizi beklemez mutlaka zeminle depremin barisik olmasi gerekir. Yapilan yapilari saglam yaparsak korkulacak bir sey yok ama mevcut yapi stoku içerisinde hasar görebilecek çok sayida bina olabilir” dedi.



“Kirikhan’da büyük depremler yasanacak”

Çok dikkatli olunmasi gerektigini vurgulayan Ersoy, “Kirikhan bir deprem bölgesi. Burada deprem olmayacak demek dogru bir haber olmaz. Gelecekte mutlaka belki yakin gelecekte belki uzun gelecekte Kirikhan’da büyük depremler yasanacaktir. Kirikhan merkezli tüm köyler bu büyük depremde etkilenir. Çünkü ayni zemin üzerinde Kirikhan’da yapilacak önemli sey yerlesim yerlerinin ovadan yüksek yerlere daglik bölgelere çekmek. Daglik bölgeler daha güvenceli olacaktir. Bunun üzerine çalismalar yapmak gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA