Baskan Salih Çetiner Açiklamasi 'EYT Ile Yetismis Is Gücünü Kaybedebiliriz'

Kütahya 30 Agustos Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Baskani Salih Çetiner, emeklilikte yasa takilanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin yasalasmasi halinde yetismis is gücünün kaybedilebilecegini ifade etti.

Baskan Salih Çetiner Açiklamasi 'EYT Ile Yetismis Is Gücünü Kaybedebiliriz'
Salih, Kütahya 30 Agustos OSB Yönetim Kurulu Baskan Vekili Mahmut Öztas, Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Yenipazar, Mahmut Ciger ve Mesut Yildirim’la birlikte basin toplantisi düzenledi.

Çetiner, basin mensuplarinin ETY ile ilgili sorusuna, "Bizim iki tane sikintimiz var. Biz, bunu hem Ticaret Bakani’miza hem Sanayi Bakani’miza anlattik. Birincisi; firmalara bir anda mali yük gelecek. Devlet, ’Bunu bir sekilde çözecegiz’ diyor. Firmada bin kisi çalisiyor, bir anda 200-250 kisinin emekli oldugunu düsünün. Türkiye’de su anda en zor is, paraya erisebilirlik. Bir anda ekonomik olarak emeklilik bedellerini ödeyecegiz. En büyük sikinti da yetismis is gücünü kaybedecegiz. Biz bu konudaki sikintilarimiz anlattik, konu Cumhurbaskani’miza da gitti. Insallah is dünyasini da tatmin edici bir çözüm yolu bulunur" seklinde cevap verdi.

Baskan Salih Çetiner, Türkiye’nin dogal gazda disa bagimli oldugunu belirterek, yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekti.

Türkiye’de dogal gazin yaklasik yüzde 41’inin Rusya’dan, yüzde 15,7’sinin Azerbaycan, yüzde 8’inin de Iran’dan alindigini dile getiren Çetiner, "Kalan dogal gazi da gemilerle sivilastirilmis dogal gaz dedigimiz, Katar’dan, Cezayir’den, Amerika’dan, bir ton ülkeden aliyoruz. Tamamen disa bagimliyiz. Aslinda cari açigin da sebebi bu. Türkiye’deki dogal gaz çevrim santrallerinden yüzde 27 enerji üretiliyor. Yüzde 27’lik kisim disa bagimli. Yine yüzde 17 ithal kömürden üretiliyor. Yani Türkiye’de kullanilan bir megavat enerjinin yüzde 44’ü disa bagimli" dedi.

Kaynak: İHA