Zelenskiy Açiklamasi 'Hepimize Düsen En Önemli Görev Bu Savasi Kazanmaktir'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Hepimize düsen en önemli görev bu savasi kazanmaktir" dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Hepimize Düsen En Önemli Görev Bu Savasi Kazanmaktir'


Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy baskent Kiev’de, Ukraynali diplomat ve büyükelçilerin katildigi "Dünyada savas ve yeni ufuklar" isimli konferansa katildi.

Rusya ile süren savasta uluslararasi yardimlarin önemine dikkat çeken Zelenskiy, Ukrayna Uluslararasi Yardim Ajansi’ni kurmayi planladiklarini söyledi.

Dünyanin birçok ülkesinin bu savasta kendilerini destekledigini ifade eden Zelenskiy, "Dünyanin 143 ülkesi Rusya’nin saldirganligina karsi her zamankinden daha fazla bizi destekledi, egemenligimizi ve toprak bütünlügümüzü destekledi" ifadelerini kullandi.

"AB ve NATO üyeligine odaklanmaliyiz"

Ukrayna’nin, Avrupa Birligi (AB) ve NATO’ya üyelik için basvuru yaptigini hatirlatan Zelenskiy, "Diplomatik temsilciler özellikle Ukrayna’nin AB’ye katilimina iliskin müzakerelere baslanmasina ve NATO zirvesi hazirliklarina odaklanmalidir. Ukraynali diplomatlar, Ukrayna vatandaslarini ikamet ettigi ülkelerde desteklemeli, kimlik sorunlarini, egitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarini karsilamalidir. Dogrudan çalistiginiz ülkelerde elçiliklerimiz ve devletimiz duyulmali ve görülmelidir. Büyükelçiliklerin çalisma sistemi güncellenmeli. Büyükelçiliklerin tam anlamiyla bir ekip olarak çalisabilmesi için elçilik ekibinin olusturulmasina yönelik yaklasimin degismesi gerekmektedir. Sonuçtan büyükelçi sorumludur ve bu nedenle büyükelçinin elçilik ekibinin olusumunu etkilemesi gerekir" dedi.



"Tahil anlasmasi gida güvenligini garanti ediyor"

Ukrayna tahilinin dünyaya sevkiyati için imzalanan tahil anlasmasinin önemine vurgu yapan Zelenskiy, "Ukrayna’dan tahil ihracati girisimi Ukrayna’yi dünya çapinda küresel güvenligi garanti eden ülkelerle ayni seviyede tutuyor. Ve gelecek yil bu tür faaliyetlerimizi artiracagimiza inaniyorum. Çikarlarimizin simdiye kadar Ukrayna’nin iyiligi ve Rusya’nin saldirganligina karsi savunmamiz için ihtiyaç duydugumuzdan, daha az temsil edildigi bölgelere ve kitalara özel dikkat gösteriliyor. Bu özellikle Afrika" seklinde konustu.



"Hepimize düsen en önemli görev bu savasi kazanmaktir"

Diplomatlara hitaben yaptigi konusmada son ABD ziyareti ile ilgili de bilgi aktaran Zelenskiy, "Rusya’nin saldirganligindan sonra ilk yurtdisi ziyaretimi ABD’ye gerçeklestirdim. Verimli bir ziyaret oldu. Hava savunmamizi güçlendirecek bir çözümümüz var. Kongre, Ukrayna ve küresel güvenlik için güçlü bir mali paket üzerinde çalisiyor. Bu 45 milyar dolarlik bir paket. Ukrayna için, halkimiz için zaferi hizlandirmak hepimize düsen en büyük görev. Hepimize düsen en önemli görev bu savasi kazanmaktir. Biz yapmaliyiz ve basaracagiz" dedi.

Kaynak: İHA