Kosova 2023'Te NATO'nun Baris Için Ortaklik Programi'na Üye Olmak Istiyor

Kosova Disisleri Bakani Donika Gervella, ülkesinin 2023 yilinda NATO’nun ön kosulu olan Baris Için Ortaklik Programi’na üye olabilecegini söyledi.

Kosova Disisleri Bakani Donika Gervella, Kosova’nin 2023 yilinda NATO’nun Baris Için Ortaklik Programi’na üye olabilecegini duyurdu. Kosova Meclisi Disisleri ve Diaspora Komisyonuna Disisleri Bakanliginin gelecek yilki hedefleri konusunda raporunu sunan Bakan Gervalla, Baris Için Ortaklik Programi’na basvurmanin sadece kendi düsünceleri olmadigini, Kosova’nin uluslararasi alandaki ortaklarinin da bunu tavsiye ettigini söyledi.



Baris Için Ortaklik Programi’nin da Kosova için tipki AB ve Avrupa Konseyi gibi zor bir süreç oldugunun altini çizen Gervella, "Zira Kosova’yi tanimayan ülkeler var ve bu çok fazla lobicilik faaliyeti gerektiriyor. Sahsen, 2023 yilinda Baris Için Ortaklik Programi’na üyelik noktasinda iyimserim. Diger üyelikler için çalistigimiz gibi bu alanda da ayni özveriyle çalisacagiz. 2023 sonuna kadar Kosova’nin Baris Için Ortaklik Programi’na üye olmasini umuyoruz. Böylece Kosova’nin NATO üyeligi konusunda izleyecegi yolu da netlestirmis olacagiz" ifadelerini kullandi.

Kosova’nin AB’ye yaptigi üyelik basvurusuna da deginen Gervalla, bu sürecin de büyük zorluklari oldugunu, ancak söz konusu basvurunun müttefikleri ile yaptiklari istisareler sonrasinda gerçeklestigini sözlerine ekledi.

Sirbistan’dan 2008 yilinda ayrilarak tek tarafli bagimsizlik ilan eden Kosova, bugüne kadar 100’den fazla ülke tarafindan bagimsiz bir devlet olarak taninmis olsa da Sirbistan Kosova’yi hala kendi topragi olarak görmeye devam ediyor. Iki ilke arasinda 2011 yilindan beri AB arabuluculugunda diyalog süreci gerçeklestirilirken, bu süreç yasanan gerginlikle nedeniyle sik sik kesintilere ugruyor.

Kosova, 15 Aralik’ta AB’ye de üyelik basvurusunda bulunmustu.
Kaynak: İHA