Çimento, Cam Ve Seramik Ihracatinda 100. Yil Beklentisi 6,2 Milyar Dolar
2021 yilini 4,8 milyar dolar ihracatla kapatan çimento, cam ve seramik sektöründe yil sonunda 5,5 milyar dolar olarak gerçeklesmesi bekleniyor. 2023 yilinda ise ihracatta büyüme hedefi 6,2 milyar dolar olarak belirlendi.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Ihracatçilari Birligi (ÇCSIB) tarafindan düzenlenen 4. Ihracatin Sampiyonlari Ödül Töreni’nde açiklamalarda bulunan Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe ve ÇCSIB Yönetim Kurulu Baskani Erdem Çenesiz, çimento, cam ve seramik sektörlerinde beklentileri açikladi.
2021 yilinda 11 alt sektörde en çok ihracat yapan, ihracatini en fazla artiran firma ile en yüksek ihraç birim fiyatina sahip olan 41 firmaya toplam 69 ödülün verildigi törende konusan Mustafa Gültepe, “Çimento, cam ve seramik, yerlilik oraninin en yüksek oldugu sektörlerimiz arasinda yer aliyor. Yani bu sektörler yerli kaynaklarimiza deger katiyor, ülkemize net döviz kazandiriyor. 2021’i 4,8 milyar dolarla kapatan sektör, bu yil 11 ayda 5,2 milyar dolarlara ulasti. Böylece ilk kez 5 milyar dolar çitasi asilmis oldu. Yili insallah 5,5 milyar dolarin üzerinde kapatacagiz’’ dedi.
250 milyar dolar hedefiyle baslanan yilin 11 aylik döneminde 231 milyar dolarin asildigini anlatan Gültepe, “2022’yi hedefimizin üzerinde, 252 milyar dolar civarinda bir ihracatla kapatacagiz. Insallah 2 Ocak’ta Sayin Cumhurbaskanimizin da katilimiyla tarihimizin en yüksek ihracat performansini açiklayacagiz. Biz ihracatimizi iki yil içinde en az 300 milyar dolara çikarmayi, uzun vadede ise Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasina sokmayi hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandi.
Çenesiz: “2022 yil sonunda ihracatimizin 5,5 milyar dolara ulasacagini öngörüyoruz”
Çimento, cam ve seramik sektörlerindeki ihracatçi firmalarin 2021 yilinda pandeminin zorlu kosullarina ragmen bir önceki yila göre yüzde 22 büyüme ile 4,8 milyar dolarlik ihracat yaptigini hatirlatan ÇCSIB Yönetim Kurulu Baskani Erdem Çenesiz, ihracatçi firmalara tesekkür etti. Ihracat ataginin 2022 yilinda da devam ettigini söyleyen Çenesiz, “Bu yilin ilk 11 ayinda toplam 5,2 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Cam sektöründe yüzde 25, çimentoda yüzde 24, seramikte ise yüzde 17’lik artis yakaladik. Yil sonu itibariyla bu rakamin 5,5 milyar dolara ulasacagini öngörüyoruz” dedi.
Çenesiz, tüm sektörlerde ihracat ve üretimde dünya genelinde ilk 10’da yer aldiklarini vurgulayarak, çimentoda üretimde Avrupa birincisi, ihracatta dünya birincisi; seramik saglik gereçlerinin üretimi ve ihracatinda Avrupa birincisi, seramik kaplama malzemelerinin üretiminde Avrupa ikincisi, ihracatinda üçüncüsü; düz cam üretiminde Avrupa ikincisi, cam ev esyasi üretiminde Avrupa ve dünya ikincisi, cam ambalaj üretiminde ise Avrupa ve dünya besincisi olduklarini belirtti.
“2023’te küresel risklere ragmen büyümeye devam edecegiz”
2023 yilina dair degerlendirmelerde de bulunan Çenesiz söyle devam etti; “Uluslararasi kuruluslar 2023 yilinda küresel bir resesyon öngörmeseler de dünya ekonomisinde ciddi bir yavaslama bekliyor. Özellikle en büyük pazarimiz olan Avrupa ekonomisindeki küçülme beklentisi, ihracatimizin büyümesinin önünde de bir risk teskil ediyor. Ancak bizler kaliteli, uluslararasi standartlara uygun, çevreye duyarli üretimimizle mevcut pazarlarimizda derinlesmeye ve yeni pazarlara açilmaya devam edecegiz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yilini kutlayacagimiz 2023 yili için büyüme hedefimizi yüzde 12’lik artisla 6,2 milyar dolar olarak belirledik.”
Açilis konusmalarinin ardindan düzenlenen ödül töreninde 2021 yilinda “En Fazla Ihracat Yapan Firmalar”, “En Yüksek Ihraç Birim Fiyatina Sahip Firma” ve “Ihracatini En Fazla Artiran Firma” kategorilerinde ödüller takdim edildi.
