Hatay'da 7 Kadin Bir Araya Gelip Geri Dönüsüm Tesisi Kurdu

Hatay’da 7 kadin Yesil Doga Kadin Girisim Kooperatifi bünyesinde bir araya gelerek geri dönüsüm tesisi kurdu. Yesil Doga Kadin Girisim Kooperatifi Baskani Nisa Nur Çetin, hedeflerinin ayda 90 ton olan geri dönüsüm kapasitesini 500 tona çikarmak oldugunu söyledi.

Hatay'da 7 Kadin Bir Araya Gelip Geri Dönüsüm Tesisi Kurdu
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca yürütülen Sifir Atik projesini desteklemek isteyen kadinlar, Yesil Doga Kadin Girisim Kooperatifi’nde çatisi altinda bir araya geldi. 25 yasindaki Nisa Nur Çetin’in baskanligini yaptigi 7 kadindan olusan kooperatif, Kirikhan Ilikpinar Mahallesi’nde 800 metrekarelik plastik atik geri dönüsüm tesisi kurdu.

Girisimci kadinlar, istihdam ettikleri çevre mühendisi ve bir çalisanla plastik malzemeleri ayristirip kirma makinelerinden geçirdikten sonra talepte bulunan geri kazanim tesislerine ulastiriyor.

“Hedefimiz ayda 90 ton olan geri dönüsüm kapasitesini 500 tona çikarmak”

Kooperatif Baskani Nisa Nur Çetin, geri dönüsüm adina kurulan bir kooperatif olduklarini belirterek, “Türkiye’de geri dönüsüm alaninda ilk kurulan kadin kooperatifiyiz. Kurulmamizin en büyük sebeplerinden bir tanesi sayin cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan himayesinde baslatilan Sifir Atik projesiydi. Bu projeden biz çok etkilendik. Bu projenin bir parçasi olamaya karar verdik. 7 kadin bir araya gelerek kooperatifimizi kurduk. Amacimiz etkili bir atik yönetimi ile birlikte atik miktarini azaltmak. Yer alti kaynaklarimizi daha verimli kullanilmasini saglamak ve israfin önlenmesiydi. Bu amaçlar dogrultusunda 1 dönümlük arazi üzerine tesisimizi kurduk. Suan tesisimizde 1 ayda 90 ton civarinda plastigi ayristirarak geri kazanma tesislerine illettik ve bu sayede 1 milyon TL civarinda ekonomiye katki sagladik. Hedeflerimiz arasinda tesisimizi büyütmek var ayda 90 ton olan geri dönüsüm kapasitesini 500 tona çikarmayi hedefliyoruz. Kendimizi büyüttükçe suan 7 girisimci ve 2 kadin isçimizin sayisini daha fazla attirmayi hedefliyoruz” dedi.

Kooperatif üyelerinden Dilek Yavuz Özdemir ise daha temiz bir çevrede atiklarin geri kazanimi konusunda öncü bir firma olmayi ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya birakma adina katki saglamayi hedeflediklerini söyledi.



Tesiste görevli çevre mühendisi Bilgehan Temir, hem ‘Sifir Atik’ projesine katki saglamak hem de dogaya ve ekonomiye katki saglamayi amaçladiklarini söyleyerek, “Yasantimizda kullandigimiz ürünleri al at kültürü yerine al atma geri dönüsüm kültürü ile de gerçeklestirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA