Peru'da Castillo Destekçileri Havaalanini Isgal Etti

Peru’da görevden alinan eski Devlet Baskani Pedro Castillo’nun destekçileri, Arequipa sehrindeki Alfredo Rodriguez Ballon Havaalani’ni isgal ederek, Castillo’nun görevden alinmasini protesto etti.

Peru’da geçtigimiz hafta görevden alinan ve su anda gözaltinda tutulan eski Devlet Baskani Pedro Castillo’nun destekçileri sokaga indi. Yaklasik 2 bin kisi, ülkenin güneyindeki Arequipa sehrinde bulunan Alfredo Rodriguez Ballon Havaalani’ni isgal ederek, havaalanina giden yollari kapatti. Göstericilerin havaalanindaki bazi yapilari atese verdigi ve kontrol kulesini isgal ettigi belirtildi. Göstericiler, Castillo’nun serbest birakilmasini ve ülkede erken seçim yapilmasini talep etti. Çikan olaylar sonrasi havaalanina çok sayida polis sevk edilirken, polis ile göstericiler arasinda çikan arbedede 4 kisi yaralandi. Yaklasik 2 saat sonra polisin havaalaninda kontrolü tekrar ele geçirdigi açiklanirken, pistte ve çevrede meydana gelen hasar sebebiyle havaalaninin uçusa kapatildigi bildirildi.



Ülkenin güneyinde OHAL ilan edildi

Devlet Baskani Dina Boluarte ise yasanan olaylar sonrasi protestolarin yogun yasandigi güney bölgelerinde olaganüstü hal ilan edildigini açiklayarak, 2024 yilinin Nisan ayinda erken seçime gidilmesi için harekete geçilecegini duyurdu.

Peru’da 7 Aralik’ta Pedro Castillo Cumhuriyet Kongresi’ni feshetmis, Kongre ise bu karara uymayarak yaptigi oylama ile Castillo’nun görevine son vererek yerine Dina Boluarte’yi getirmisti. Castillo, olaylar sirasinda Meksika Büyükelçiligi’ne siginmaya çalisirken gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA