Borrell Açiklamasi 'EULEX'a Destek Gönderilmesini Önerdim'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Kosova-Sirbistan arasindaki gerilime deginerek, AB’nin Kosova’daki AB Hukukun Üstünlügü Misyonu’na (EULEX) takviye kuvvet gönderilmesini önerdigini açikladi.

Borrell Açiklamasi 'EULEX'a Destek Gönderilmesini Önerdim'
AB Disisleri Bakanlari Konseyi, Belçika’nin baskenti Brüksel’de toplandi. Toplanti sonrasi basin toplantisi düzenleyen AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, toplantida Rusya ve Iran’a karsi yaptirimlar, Kosova-Sirbistan gerilimi ve Azerbaycan-Ermenistan iliskilerinin ele alindigini bildirdi. Borrell, “Bugün AB Barisi Kolaylastirma Fonu kapsaminda 2023 yili için 2 milyar euro ek destek saglama karari aldik. Bu elbette Ukrayna’ya destegin devam etmesi ve savunma politikamizi sürdürmemizi kolaylastiracak. Ayrica insan haklarini ihlal eden Iran’a karsi yaptirim karari aldik. Rusya’ya karsi da 9. yaptirim paketi hazirlamistik, bunu ele almaya devam edecegiz. Rus saldirilari nedeniyle Ukrayna’da halk su, elektrik ve isitmadan mahrum. Rusya insanliga karsi suç isliyor. Savas suçu isliyor. Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba bize son durumu aktardi ve mali, askeri, insani ihtiyaçlarini iletti” dedi.

Rusya’ya yönelik yeni yaptirim paketinde 200 yeni kisi ve kurumun yer alacagini ifade eden Borrell, “Yeni yaptirimlar savunma sektörü ve orduyu kapsayacak. Yargi üyeleri ve meclis üyeleri, medya organlari ve dezenformasyon yapanlar hedef alinacak. Yaptirimlar ise yariyor. Putin bu savasi kazanamayacak. Rusya bu savasi moral olarak kaybetti. Bakanlarin dedigine göre Ukrayna bu savasi kazanacak’’ ifadelerini kullandi.

Iran’a yaptirim karari alindi

AB Disisleri bakanlarinin ele aldigi diger bir önemli konunun Iran’a karsi yaptirimlar oldugunu belirten Borrell, “Iran’da idam cezasi göstericileri hedef almaya devam ediyor. Iran’da bir ay önce yakalanan bir gösterici daha idam edildi. Bu idam edilen ikinci gösterici oldu. Göstericilere karsi ölüm cezasi kabul edilemez. Iran halkini desteklemeye devam edecegiz. Tahran’in Rusya’ya destegi nedeniyle IHA tahsis ettigi için 2019’dan bu yana en sert ve güçlü yaptirim kararini almis olduk. Iran’in nükleer silah sahibi de olmamasi gerekiyor. Ancak silah konusunu yaptirimlarla ayri tutmaliyiz. Iran programini devam ettiriyor. (Nükleer) Anlasmayi canlandirmak için destegimizi sürdürüyoruz. Benim rolüm BM ile bu konuyu koordine etmek’’ dedi.



“EULEX ve Kosova polisine karsi yapilan saldirilar kabul edilemez”

Kosova ve Sirbistan arasinda gerginligin devam ettigini aktaran Borrell, “Önemli güvenlik sorunlari yasaniyor. AB kuvvetleri EULEX ve Kosova polisine karsi yapilan saldirilar kabul edilemez. AB’ye katilmak isteyenlere yakisacak sekilde bariyerler kaldirilmali ve diyaloga dönülmelidir. Bu kapsamda EULEX’a destek gönderilmesini önerdim ve AB üye ülkelerimiz bunu destekliyor. BM destekli olarak Sirp ve Kosovali temsilcileri agirladik ve önerilerimizi sunduk. Plakalar ve diger sorunlar hakkinda yaptigimiz öneriler acilen dikkate alinmalidir. Bakanlarin destegini almis olmaktan çok memnunum. Bu öneriler sadece benim degil 27 AB üyesinin önerileri olmus oldu. Son gelismeler hakkinda liderleri de bilgilendirecegim’’ dedi.



Azerbaycan ve Ermenistan da konusuldu

Azerbaycan ve Ermenistan konusunun da toplantida ele alindigini belirten Borrell, “Ermenistan ile izleme sürecimiz de devam ediyor. Azerbaycan ve Ermenistan’la diyalogu sürdürmek için 19 Aralik’ta bir AB heyeti sivil görev kapsaminda için Ermenistan’a gidecek’’ dedi.

Nijer için askeri bir destek karari alindigini da ekleyen Borrell, “Bununla bölgesel barisa destek olmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA