AP Baskani Metsola Açiklamasi 'Demokrasimize Saldirildi'

Avrupa Parlamentosu (AP) Baskani Roberta Metsola, yolsuzluk skandali ile ilgili yaptigi açiklamada, “Demokrasimize saldirildi” dedi.

AP Baskani Metsola Açiklamasi 'Demokrasimize Saldirildi'
Avrupa Parlamentosu üyeleri ile AP’nin baskan yardimcilarindan Yunan Milletvekili Eva Kaili’nin de içinde bulundugu yolsuzluk skandali sonrasi AP Genel Kurulu ilk kez toplandi. AP Baskani Roberta Metsola, skandal nedeniyle kizgin ve üzgün oldugunu söyleyerek, "Son günler özellikle uzundu ve kariyerimin en uzun günleriydi’’ dedi.

Metsola, “Her kelimemi tartacagim. Kizginligim ve üzüntüm yüzünden cümlelerim etkilenirse bu duygularimdan ötürüdür. Inkar etmemek gerekir. Avrupa Parlamentosu’na saldirildi, demokrasimize saldirildi. Açik ve demokratik toplumsal hayatimiza saldirildi. Otokratik dis güçlere bagli aktörler, demokrasi düsmanlari, isleyisimize diz çöktürmek için STK’larimizi, sendikalarimizi, asistanlarimizi, AP üyelerimizi hedef aldi” ifadelerini kullandi.

Katar ve Kuveyt için vize serbestisi askiya alindi

Adli makamlarla isbirligi içinde olduklarini bildiren Metsola, Belçika makamlarina ellerinden gelen destegi verdiklerini söyledi.

Masumiyet karinesi ve devam eden yasal süreçten dolayi fazla detaya girmeyecegini söyleyen Metsola, Katar ve Kuveyt için hazirligi devam eden vize serbestisi sürecinin durdurulacagini aktardi.

Parlamento içi sorusturma yapilacak

Metsola, “Büyük bir testten geçiyoruz. Halinin altina süpürülen bir sey kalmayacak. Parlamento içi sorusturma yapilacak. Parlamentonun isleyisinin daha güvenli olmasi için neler yapilmasi gerektigine bakacagiz. Bir reform süreci baslattik. Dis ülkelere bagli temsilciler, STK üyelerinden AP’ye giris hakki olanlar incelenecek’’ ifadelerini kullandi.

Konusmasinin sonunda isim vermeden AP’ye etki etmeye çalisan dis güçlere mesaj veren Metsola, "Bizi satin alabileceklerini sananlar, Avrupa’yi satilik sananlar, STK’larimizi kontrol edebileceklerini sananlar bilsinler ki AP olarak yolumuza devam edecegiz” dedi.



AP’deki rüsvet iddiasi

Belçika’da 9 Aralik’ta yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda baskent Brüksel’de 16 ayri operasyon gerçeklestirilmis, Katar’in AP’nin kararlarini etkilemek amaciyla AP’de stratejik konumdaki kisilere rüsvet verdigi iddia edilmisti. AP’nin baskan yardimcilarindan Yunan Milletvekili Kaili, Italyan Articolo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararasi Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi "yolsuzluk sorusturmasi" çerçevesinde gözaltina alinmisti. Polis tarafindan yapilan baskinlarda 500 bin euro para ele geçirilmisti.
Kaynak: İHA