Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Kosovali Sirplari Provokasyona Gelmemeye Çagiriyorum'

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, “Kosovali Sirplari provokasyona gelmemeye çagiriyorum” ifadelerini kullanarak, “Muhtemelen en zor gece de bu gece olacak” dedi.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Kosovali Sirplari Provokasyona Gelmemeye Çagiriyorum'


Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova’nin kuzeyindeki siddet olaylari sonrasi düzenledigi Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Kosova’nin kuzeyinde ikamet eden Sirplara sakin kalmalari ve NATO bünyesindeki Kosova Baris Gücü (KFOR) ile Avrupa Birligi (AB) Hukukun Üstünlügü Misyonu (EULEX) güçlerine saygili olma çagrisinda bulunan Vucic, Sirplardan provokasyonlara gelmemelerini istedi.

“EULEX’ten hem de KFOR’dan protestoculara karsi siddetli eylemlerde bulunmayacaklarinin garantisini aldik”

Kosova’daki Sirp nüfusunu zor bir gecenin bekledigini söyleyen Vucic, “Hem EULEX’ten hem de KFOR’dan protestoculara karsi siddetli eylemlerde bulunmayacaklarinin garantisini aldik. Umarim öyle de olacak. Tüm taraflarla konusmaya devam ediyoruz. Baris ve istikrari korumak için elimizden geleni yapacagiz” dedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantisi’nda “vatan topraginin savunulmasi için gereken tüm önlemlerin kabul edildigini” kaydeden Vucic, “Tüm asker ve polislerimize kendileri ile gurur duydugumu söylemek istiyorum. Onlara herhangi bir emir vermeden önce barisi korumayi milyon kez deneyecegimizi söylemek isterim” dedi.



“Arnavutlar, tüm hikayeyi bunun üzerine kurmak istiyor”

KFOR ve EULEX’e yönelik herhangi bir saldiri olmamasi gerektiginin altini çizen Vucic, “Zira Arnavutlar, tüm hikayeyi bunun üzerine kurmak istiyor. Çünkü dünyaya gösterecekleri baska bir sey yok” ifadelerini kullandi. Vucic, dün gözaltina alinan “masum” Sirp polisin de bir an önce serbest birakilmasini talep etti.

Kosova’nin kuzeyinde Sirplar tarafindan yollarin kapatilmasinin söz konusu polis mensubunun gözaltina alinmasina tepki amaciyla yapildigini savunan Vucic, söz konusu barikatlarin Arnavutlarin hareket etmesine engel olmadigini söyledi.



Cumhurbaskanligi ve daha öncesinde Basbakanlik görevi yaptigi dönemlerinin en zor gününü geçirdigini kaydeden Vucic, “Muhtemelen en zor gece de bu gece olacak. Kosova’nin kuzeyindeki tüm Sirplari provokasyona gelmemeye çagiriyorum” dedi.

Toplantida “yapmalari gerekenin ne oldugunu görüstüklerini” söyleyen Vucic, “Bizim için önemli olan, Arnavutlari ve Sirplari barisi korumaya ve ortami sakinlestirmeye davet etmek” dedi.

Kosova polisinin ülkenin kuzeyinde bulunma hakki olmadigini vurgulayan Vucic, Kosova polisinin dün ve bugün özel birliklerle baskinlar yaptigini, ancak bu baskinlarin uluslararasi toplum tarafindan görmezden gelindigini savundu. Kosova Basbakani Albin Kurti’nin Kosova’daki “Sirp meselesini” bitirmek istedigini kaydeden Vucic, bu eyleme Kurti ve Pristine makamlarinin yani sira her seyi görmezden gelen uluslararasi toplumun da istirak ettigini sözlerine ekledi.

Ne olmustu?

Kosova’nin kuzeyindeki 4 belediyede yapilmasi planlanan erken genel seçim öncesi bölgede gerginlik artmis, Kosovali Sirplar, Kosova polisinin eski Sirp mensubu Dejan Pantic’in gözaltina alinmasinin ardindan ülkenin kuzeyine barikatlar kurmustu. AB’nin Kosova’daki Avrupa Birligi Hukukun Üstünlügü Misyonu (EULEX) dün gece saldiriya ugramisti.

Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani, Kosova’nin söz konusu belediyelerde güvenlik güçlerinin mevcudiyetini artirmasi üzerine yasanan siddet olaylarinin ardindan, erken yerel seçimlerin, Nisan 2023’e ertelendigini duyurmustu.

Sirbistan’dan, 2008’de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova, 100’den fazla ülke tarafindan taninsa da Sirbistan burayi hala kendi topragi olarak görüyor. Iki ülke arasinda, iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için AB arabuluculugunda 2011’de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci sürdürülüyor.
Kaynak: İHA