Sigara Içenlerin Kabusu Olan Hastaliga Dikkat

Sigara içenlerin korkulu rüyasi olan Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi (KOAH) ile ilgili açiklamalarda bulunan Özel Denizli Tekden Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aslihan Banu Er, hastalarin erken dönemde tedaviye basvurmasinin hayati önem tasidigini belirterek, “Sadece sigara içenlerde degil sigara dumanina maruz kalan kisilerde de siklikla KOAH hastaliginin belirtilerini görüyoruz” dedi.

Sigara Içenlerin Kabusu Olan Hastaliga Dikkat


En fazla sigara içen kisilerde görülen hastaliklardan biri olan ve KOAH olarak bilinen Kronik obstrüktif akciger hastaligi hakkinda Özel Denizli Tekden Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aslihan Banu Er, konuyla ilgili merak edilenleri tek tek anlatarak önemli uyarilarda bulundu. Sigara dumanina maruz kalan kisilerde son dönemlerde KOAH hastaliginin bas gösterdigini belirten Uzm. Dr. Aslihan Banu Er, “KOAH olarak bilinen Kronik obstrüktif akciger hastaligi, akcigerlerdeki hava yollarinin kalici bir sekilde daralmasiyla karakterize bir hastaliktir. Bu daralmanin sonucunda nefesle akcigerlere alinan hava disariya kolay bir sekilde verilemez. Bu da hava yolu keseciklerinde hava hapsine yol açar, hava hapsi arttikça nefes açligi olusur. KOAH en çok sigara içenlerde görülen bir hastalik olmakla birlikte nargile, pipo, elektronik sigara vb tütün ürünlerinin kullanimi da bu hastaliga sebep olmaktadir. Tabi bunlarin haricinde mesleksel olarak da kimyasal, organik ve inorganik tozlara maruziyet, çok fazla deterjan gibi kimyasallarin kullaniminda da bu hastaligin izlerini gözlemleyebiliyoruz. KOAH hastaliginin sebeplerinden bahsederken sigara içenlere degindik fakat bunun disinda pasif içicilik dedigimiz sigara içmeyen ama içen kisilerin yaninda sigara dumanindan etkilenen kisilerde de siklikla KOAH hastaliginin belirtilerini görüyoruz” dedi.



“Genellikle nefes darligini KOAH’in ileri evrelerinde görüyoruz”

KOAH hastaliginin belirtilerini yasayan kisilerde ortaya çikan sorunlardan bahseden Uzm. Dr. Aslihan Banu Er, “Bize basvuran hastalarda genelde “Hocam biz kesinlikle odada sigara içmiyoruz, balkona çikip içiyoruz” diyorlar. Pasif içicilikte kistasimiz yaninda sigara içildigi zaman maruziyetimiz en fazla ama disarida içip geldigi zaman bile 10-12 saat içen kisi bu zararli maddeleri yaymaya devam ediyor. Son zamanlarda pasif içicilik maruziyeti olan kisilerde KOAH hastaligini tespit etmeye basladik. Tütün ürünlerine ve kimyasal ürünlere maruziyeti olan kisilerde uzun süreli öksürük, sabah balgam çikarma ve özellikle 2-3 kat merdiven çikarken nefes darligi sikayetleri varsa mutlaka hastalarin Gögüs Hastaliklari uzmani tarafindan degerlendirilmesi ve gerekli tedavi ve önlemlerin alinmasi gerekmektedir. Burada özellikle belirtmem gereken bir durum var. Genellikle nefes darligini KOAH’in ileri evrelerinde görüyoruz. Hastalar genelde öksürüklerinin ve sabah çikardiklari balgamin sigara içimine bagli oldugunu düsünüyorlar ve maalesef nefes darligi olana kadar muayene olmuyorlar ” diye konustu.



“Bir insanin kendisine yaptigi kötülügü, baskasi yapmaz”

KOAH tedavisine geç kalinma durumlarinda yapilmasi gerekenlerden de bahseden Dr. Banu Er, su uyarilarda bulundu:

“KOAH hastaliginda, ilerleyici ve kalici bir nefes darligimiz oldugu için biz tedaviye aldigimiz hastalarda kismi bir düzelme görüyoruz daha çok amacimiz ilerlememesini saglamak, dolayisiyla ne kadar erken dönemde gelirlerse bizim de hastalarimiza o kadar çok faydamiz oluyor. KOAH hastaliginda öncelikle maruziyeti ortadan kaldirmamiz gerekiyor. Yani bu maruziyetin sebebine odaklanmamiz lazim. Sigaradan mi kaynaklaniyor yoksa bahsettigimiz kimyasal ürünlerden mi öncelikle ona bakmamiz lazim. Tabi burada önemli olan konu, tedaviye ne kadar erken baslarsak baslayalim bu maruziyete devam ediyorsak hastaligin ilerlemesini engelleyemiyoruz. Son dönem KOAH hastalari maalesef oksijene bagimli, tuvalete bile giderken baskalarinin destegine ihtiyaç duyan hastalar oluyor. Gelen tüm hastalarima söylüyorum, “Bir insanin kendisine yaptigi kötülügü, baskasi yapmaz”. Nefes darligi basimiza gelmis olabilir ama ilerlemesini engellemek bizim elimizde. Kimseye muhtaç kalmadan kendi isimizi kendimiz görebilecegimiz bir durum varken neden baskasina duydugumuz ihtiyaçla yasayalim. Gelin hastaligin ilerlemesini beraber engelleyelim, sigarayi birakmaniza yardimci olalim”
Kaynak: İHA