Almanya'da Reichsbürger Örgütünün Ardindan Silah Yasasinin Sikilastirilmasi Planlaniyor

Almanya Içisleri Bakani Nancy Faeser, darbe yapacaklari iddiasiyla gözaltina alinan ve kendilerini "Imparatorluk Vatandasi" (Reichsbürger) olarak nitelendiren örgütün yakalanmasinin ardindan ülkedeki silah yasasinin sikilastirilmasinin planlandigini ifade etti.

Almanya'da Reichsbürger Örgütünün Ardindan Silah Yasasinin Sikilastirilmasi Planlaniyor


Almanya’da darbe yapacaklari iddiasiyla gözaltina alinan ve kendilerini "Imparatorluk Vatandasi" (Reichsbürger) olarak nitelendiren grubun yakalanmasinin ardindan Almanya Içisleri Bakani Nancy Faeser, ülkedeki silah yasasina iliskin açiklamalarda bulundu. Faeser Alman basinina yaptigi açiklamada, ülkedeki silah yasasinin sikilastirilmasinin planlandigini ifade etti.

Federal Anayasayi Koruma Dairesi’nin Reichsbürger örgütüyle alakali yayinladigi raporda 2000’li yillarin basindan bu yana örgüte katilanlarin sayisinin 23 bini astigini aktaran Faeser, Reichsbürger destekçilerinin yüzde 10’unun siddet yanlisi olarak degerlendirildigini belirtti.

Faeser, "Bunlar zararsiz çilgin insanlar degil, su anda mahkeme öncesi gözaltinda olan süpheli teröristler" dedi.



Reichsbürger tarafindan 2021 yilinda 239 siddet eylemi kaydedildigini ifade eden Faeser, bin 50 Reichsbürger mensubunun silah ruhsatlarinin iptal edildigini açiklayarak, hükümetin kisa süre içinde silah yasalarini daha da sikilastiracagini belirtti.



Almanya’da darbe operasyonu

Federal Bassavcilik, Federal Meclis’i basmayi ve hükümeti devirmeyi planladigi iddia edilen gruba 8 Aralik’ta ülke genelinde operasyon gerçeklestirmisti. Ilk olarak yaklasik 130 noktada arama yapan 3 bine yakin polis, 25 kisiyi gözaltina almis, 52 kisi hakkinda da tutanak hazirlanmisti. Ilerleyen saatler yapilan açiklamada, gözaltina alinanlardan 19’unun tutuklandigi bildirilmisti. Uzun süredir Alman polisinin radarinda olan asiri sagci Reichsbürger örgütü, modern Alman devletini tanimayi reddediyor. Üyelerden bazilari monarsi altindaki Alman imparatorluguna bagliyken, bazilari Nazi taraftari, bazilari ise Almanya’nin askeri isgal altinda olduguna inaniyor.

Gözaltina alinanlar arasinda asiri sagci eski Almanya için Alternatif (AfD) Partisi milletvekili ve yargiç olarak görev yapan Birgit Malsack-Winkemann ile Reichsbürger örgütünün lideri oldugu belirtilen is adami Heinrich XIII Prens Reuss da yer aliyor.

Savcilik, süphelileri cumhuriyeti yikmayi ve yerine 1871 Almanya’sini örnek alan yeni bir devleti (Ikinci Reich adli bir imparatorlugu) kurmayi planlamakla suçluyor.
Kaynak: İHA