Dogu Karadeniz'in En Büyük Günes Enerji Santrali Tam Kapasite Üretime Basladi

Giresun’un Alucra ilçesinde genç is adami Fatih Gündüz ve kardeslerinin 15 milyon liralik maaliyetle kurdugu Karadeniz bölgesinin en büyük günes enerji santrali tam kapasiteyle elektrik üretmeye basladi.

Dogu Karadeniz'in En Büyük Günes Enerji Santrali Tam Kapasite Üretime Basladi
Yenilenebilir enerji kaynaklari denilince akla ilk olarak günes enerjisinin geldigini ifade eden is adami Fatih Gündüz, Giresun’da günes enerjisi konusunda Alucra, Çamoluk ve Sebinkarahisar ilçelerinin sansli oldugunu söyledi.

Gündüz "Çok degerli bir cografyada yasiyoruz. Uluslararasi Günes Enerji Toplulugunun (GÜNDER) yaptigi bir arastirmaya göre, güneslenme süresinin çok yüksek oldugu bir ülkeyiz. Giresun’da da bu anlamda Sebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleri günes enerjisi için uygun yerlerdir. Her günes enerji tarlalari kurulamiyor, kurusa da yüksek verim elde edilemeyebiliyor. Keskin günes isigi almasi gerekiyor. Belirli ölçümlere ihtiyaç duyuluyor” ifadelerini kullandi.

30 dönüm arazide 8 bin panelle 10 bin nüfuslu sehrin enerji ihtiyaci saglaniyor

Giresun’un Alucra ilçesinde 4 yilda tamamladiklari günes enerji santralinde 8 bin panelle yillik 4 milyon milyon kw/h enerji üreteceklerini aydeden Gündüz, “Yaklasik 4 yil önce çalismalara baslanan proje suanda tamamen tam kapasite ile enerji üretimine basladi.

Ilçemize yaptigimiz bu yatirimla Karadeniz Bölgesi’nde bu büyüklükte ilk günes enerji tesisi olmasi bizi çok mutlu etti. 30 dönümden fazla olan arazi üzerine 8 bin adet panel ile tesisimizin kurulumunu tamamlayip gerekli lisans belgelerini de alarak faaliyete geçirdik. Devletimizin üretime yönelik verdigi hibelerden istifade ettik. Hizmete açtigimiz bu tesiste ürettigimiz 4 milyon milyon kw/h enerjiyi devlet araciligiyla enerji sirketine satiyoruz. Bu yaklasik 10 bin nüfuslu bir sehrin enerji ihtiyacinin karsilanmasi anlamina geliyor. Dolayisiyla çevre dostu yenilenebilir enerji kaynagiyla hem ülkemiz enerji ihtiyacinin disardan saglamamis oluyor hem de biz kazanmis oluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA