Atatürk Kösküne Tarihinin En Kapsamli Restorasyonu Yapiliyor

Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladigi ve vasiyetini yazdigi yer olarak bilinen Trabzon’daki Atatürk Köskü bu yilin Eylül ayinda tarihinin en kapsamli restorasyonuna alinirken, çalismalarin Cumhuriyetin 100. yildönümüne kadar bitirilmesi planlaniyor.

Atatürk Kösküne Tarihinin En Kapsamli Restorasyonu Yapiliyor
15-17 Eylül 1924 tarihlerinde Trabzon’a ilk ziyaretini yapan Mustafa Kemal Atatürk, Soguksu mahallesinde yaptigi gezintide çam ormanlari içinde Kostantin Kabayanidis tarafindan 1890 yilinda yazlik olarak yaptirilan köskü begendi. 1930 yilinda Trabzon Özel Idaresince tescil edilerek Il Daimi Encümeninin 18.5.1931 tarih ve 361 sayili karariyla Mustafa Kemal Atatürk’e ‘temlik’ edilen köskün tapusu ve anahtari Trabzon’da olusturulan bir heyet tarafindan Atatürk’e teslim edildi.

10-12 Haziran 1937 tarihlerinde Trabzon’u tekrar ziyaret ettiginde bu köskte 2 gün konaklayan Atatürk, vasiyetini burada hazirladi. Müzede, 19. yy sonu ile 20. yy ait, mobilyalar, porselenler, halilar ve Atatürk’e ait tablolardan olusan etnografik nitelikli 344 adet eser sergilenirken, Atatürk Köskü için Trabzon Büyüksehir Belediyesi tarafindan bir proje hazirlandi. Kültür Varliklarini Koruma Kurulu Müdürlügü tarafindan onayi verilen restorasyon projesi ihale asamasina gelirken, köskün dis ve iç cephesinde iyilestirme çalismalari yapilacak. 2013 yilinda da restorasyona alinan Atatürk Köskü’nün içerisinde bulunan esyalar ise bilimsel yöntemlerle incelemeye alindi.

"Köskte yer alan perdeden haliya, mobilyadan avizeye kadar tüm malzemeler bakim ve onarima tabi tutuluyor"

Restorasyon çalismalari 2023 yilinda Cumhuriyetin 100. yildönümüne kadar bitirilmesi hedeflenirken, restorasyon çalismalari ile ilgili açiklamalarda bulunan Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, yapinin tarihindeki en kapsamli ve en titiz restorasyon çalismasini yaptiklarini söyledi.

Köskte yer alan perdeden haliya, mobilyadan avizeye kadar tüm malzemelerin bakim ve onarima tabi tutuldugunu kaydeden Zorluoglu, “Atatürk Köskünün restorasyon çalismalari geçtigimiz sonbaharda baslamisti. Çok uzun bir proje, kurul süreci yasadik. Akabinde de iyi bir projeyle ihalesini yaptik. Bu isleri bilen bu alanda geçmiste çok ciddi çalismalar yapmis olan bir yüklenici isi gerçeklestiriyor. Ayni zamanda olusturdugumuz teknik kurul bir taraftan üniversiteden hocalarimiz bir taraftan da belediyeden uzman arkadaslarimizin üyesi oldugu teknik kurul burayi her asamada takip ediyor ve buranin aslina uygun bir sekilde restore edilmesi noktasinda büyük bir gayret içerisindeyiz. Nasip olursa en geç önümüzdeki yil sonbaharda Eylül ayinda bütünüyle tamamlayip hizmete açmak istiyoruz. Bu bizim son tarihimiz arkadaslarimizin gayretiyle ben bu tarihin biraz daha öne çekilebilecegini ve turizm sezonunun basinda olmazsa bile bir bölümünün buranin ziyaretçilerle bulusacagina inaniyoruz. Gerçekten bu yapinin tarihindeki en kapsamli ve en titiz restorasyon çalismasini yaptigimiz iddiasindayiz. Burayi önceki restorasyonlardan bir baska özelligi de ayni zamanda içerisindeki tüm tasinir malzemeyi de bakim onarimini yapacak sekilde çikardik ve Ankara’da uzman bir kisi ve kurum tasinir malzemenin bakim onarimini yapiyor. Yani perdesinden halisina kadar mobilyasindan avizesine kadar her yönüyle tasinir malzemelerde bakim ve onarima tabi tutuluyor. Baska bir yenilik olarak ta tamamlandiginda engelli kardeslerimizin erisimine de uygun hale getirilecek bu sekliyle de engelli vatandaslarimiz Atatürk Köskünü rahatlikla gezebilecekler” dedi.



"Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yildönümüne yetistirmek"

Restorasyon çalismalarini Cumhuriyetin 100. yilina yetistirmeye çalistiklarini ifade eden Zorluoglu, “Hedefimiz Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez Trabzonumuzun ziyaretinde geldigi agirlandigi ve son ziyaretinde konakladigi yine 1937’deki son tesriflerinde bütün mal varligini Türk milletine bagisladigi o ünlü vasiyetnamesini yazdigi bu yapinin aslina uygun bir sekilde çok daha estetik ve konforlu bir halde insallah Cumhuriyetimizin 100 yilinda buranin yeniden hizmete açilmasi” diye konustu.

Ihale bedelinin 20 milyon TL’yi astigini ifade eden Zorluoglu, “Buranin ihale bedeli 10 milyon TL civarinda arti KDV. Bunun içerisinde mefrusatla ilgili onarimlar yok. Onu da saydigimizda herhalde bitirdigimizde 20 milyonu asan bir restorasyon bedeli ödemis olacagiz. Su ana kadar bu sekilde bu kadar kapsamli bu kadar titiz içerisindeki esyalarinda bosaltildigi ve esyalarinda bir onarima tabi tutuldugu bahçesinin de dikkate alindigi aydinlatmasinin dikkate alindigi bir kapsamda bir restorasyon olmamisti. Orada var olan bu binayla özdeslesmis Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretlerini simgeleyen bütün esyalar, yazilar, tabelalar v.s çok daha bakimi yapilarak çok daha estetik bir sekilde tekrar yerine konacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA