Aksehir Asirlik Tarihine Sahip Çikiyor

Konya’nin Aksehir ilçesinde, kültürel ve tarihi miras korunarak yapilan restorasyon çalismalari ile harabe olan tarihi dokularin yeniden hayat bularak turizmden hak ettigi degeri almasi hedefleniyor

Aksehir Asirlik Tarihine Sahip Çikiyor
Nasreddin Hoca’nin memleketi Konya’nin Aksehir ilçesinde, 73 hektarlik sit alaninda yaklasik 2 bin tarihi bina bulunuyor. Aksehir’in gerçek kimligini ve varligini hissettiren bu binalarin 425’inin içerisinde; Cumbali, Eli Bögründe, Kim Geldili asirlik konaklarin yaninda; 257 adet Arasta Dükkani, Rüstü Bey Hani, Yukari Hamam, Papaz Evi ve Ermeni Kilisesi restorasyon çalismalariyla turizme kazandiriliyor. Aksehir’in kültürel ve tarihi mirasi korunarak yapilan restorasyon çalismalari ile harabe olan tarihi dokularin yeniden hayat bularak turizmden hak ettigi degeri almasi hedefleniyor. Aksehir Belediyesi tarafindan sürdürülen restorasyon çalismalari bir bir tamamlanirken, Konya’ya gelen binlerce turistin Nasreddin Hoca’nin memleketi Aksehir’e de gelmesi hedefleniyor. Aksehir’deki restorasyon çalismalarina Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Konya Valiligi ve Konya Büyüksehir Belediyesi de destek veriyor.

Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, Aksehir’in Konya merkezden sonra en çok Selçuklu Dönemi eserine sahip olan bir kent oldugunu söyleyerek, “16 tane türküsü, 8 tane folkloru, dogal ve tarihi güzellikleriyle Aksehirimiz gizli bir turizm cennetidir. Aksehirimiz’in tarihi ve kültürel dokusuna sahip çikmak ve bu tarihi dokuyu yasatmak istedik. Aksehir artik turizmden hak ettigi degeri almasi gerekiyor” dedi.



3 kültür merkezi bulunan kent

Baskan Salih Akkaya, restorasyonu tamamlanan Tarihi Ermeni Kilisesi’nin hizmete baslamasiyla Aksehir’in muhtesem bir akustige sahip olan 3. bir kültür merkezi ve sanat evine kavusacagini belirtti.

Restorasyon çalismalarinin tamamlandigini belirten Baskan Akkaya, “Aksehirimiz’deki tarihi yapilari bir bir gün yüzüne çikarmaya devam ediyoruz. Bu tarihi mekandaki restorasyon çalismalarimiz tamamlanmis durumda. Tefrisat konusu ile ilgili çalismalarimiz sürüyor. Aksehir’imizin bir anlamda 3. kültür merkezi ve sanat evi niteligini tasiyacak bu yapi; akustigiyle, barok tarzi islemeleriyle hakikaten fevkalade bir tarihi bir eser” seklinde konustu.

Tarihi kilisenin yanindaki Papaz Evi’nde de restorasyon çalismalarin devam ettigini aktaran Baskan Akkaya, bu yapinin da restorasyonu tamamlandiktan sonra butik otel olarak isletmeye açilacagini, Aksehir’i ziyaret eden konuklarin tarihi evlerin bulundugu nostaljik sokaklarda, nostaljik bir yapida konaklamanin keyfini yasayacaklarini da sözlerine ekledi.

Aksehir Müze Müdürü Sevcan Çavdar da Aksehir’in bulundugu konum itibariyla birçok kültüre ev sahipligi yaptigini ifade ederek, Aksehir Belediyesi tarafindan restorasyonu tamamlanan, 1800’lü yillarin sonlarina dogru insa edilen tarihi Ermeni Kilisesi ve Papaz Evi’nin turizme kazandirildigini söyledi.



Aksehir’e gezmek için gelen yerli turistler ise, “Biz buraya Nasreddin Hoca’nin diyari diye gelmistik ama gelince sunu fark ettik ki gezdigimiz yerlerde, sokaklarda tarihi cumbali evlerde bütün tarihi doku çok güzel sekilde korunmus. Aksehir’de müthis bir tarih var. Herkesi Aksehir’e gezmeye davet ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA