6 Sanigin Yargilandigi Gazeteci Mahmut Özkiliç'in Vuruldugu Dava Görüldü

4 yil önce Gaziantepli Gazeteci Mahmut Özkiliç’in vurulmasi olayiyla ilgili aralarinda Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ibrahim Ay’in da bulundugu 6 sanigin verilen mahkumiyet kararinin yeni sorusturma çerçevesinde bozulmasiyla yeniden yargilanmalarina baslandi. 2 gün süren davada mahkeme durusmayi 3 Mart tarihine erteleyerek tün saniklarin tutukluluk halinin devamina karar verdi.

4. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya tutuklu saniklar Sadik Onur Mert, Selçuk Yigit, Irfan Güçyetmez, Yilmaz Duman, Mahmut Polat ile bu saniklari azmettirdigi iddiasiyla hakkinda dava açilan Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Baskani Ibrahim Ay ile taraf avukatlari da katildi.

Iki gün süren davada 6 sanik ile bazi taniklar dinlendi. Cemiyet baskani Ibrahim Ay’in ilk kez hakim karsisina çiktigi durusmada tutuklu sanik Selçuk Yigit, müsteki avukatinin kendisini defalarca ziyaret ederek, Sadik Onur Mert ve Ibrahim Ay aleyhine ifade vermesi yönünde baski yaptigini öne sürdü. Yerel gazete sahibi Mahmut Özkiliç’in vurulmasini kendisinin sagladigini belirten Selçuk Yigit, Mahmut Özkiliç’in gazetesinde uygunsuz seyler gördükten sonra bu isi yapmaya karar verdigini ancak yaralamak istediklerini iddia etti. Selçuk Yigit, ilk yargilama da karar durusmasindan bir hafta önce Sadik Onur Mert ve Ibrahim Ay aleyhine ifade vermeye ikna edilmeye çalisildigini öne sürdü.

Sanik Selçuk Yigit, "Son gün buraya çikana kadar avukatlarim da ne söyleyecegimi bilmiyordu, bugün her seyi anlatmaya karar verdim. Mahmut Özkiliç benim serbest kalmam için yardimci olacagini güçlü baglantilarinin oldugunu söyledi.

Ibrahim Ay’i tanimam daha önce görüsmedim" ifadelerini kullandi.

Sanik avukati M.U müdafilikten istifa etti

Bu arada, sanik Selçuk Yigit’in avukatlarindan M.U., müvekkiliyle gece görüstügünü ve farkli sekilde ifade verecegi konusunda görüstüklerini ancak bundan daha farkli bir ifade verdigi için müdafilikten istifa ettigini söyleyerek salondan ayrildi.

“164 gündür hiç tanimadigi bir kisinin mektubundan dolayi tutukluyum”

Tutuklu sanik Ibrahim Ay ise, “164 gündür hiç tanimadigi bir kisinin mektubundan dolayi tutukluyum. Hakkindaki suçlamalari kabul etmiyorum. Sadik Onur Mert haricinde burada bulunan saniklarin hiç birini tanimiyorum. Sadik Onur Mert’i ise Gaziantep Üniversitesi bahar senlikleri organizasyonlarindan taniyorum. Gazetelere reklam verdigi için taniyorum. Ben Mahmut Özkiliç’in vurulma olayiyla ilgi 2018 yilinda ifade verdim. Benimle ilgili takipsizlik karari verildi.

Savcilik iddianamesinde cinayet parasini altinlarla ödedigim belirtilmistir. Bahsedilen kuyumcu futbolcudur. Benim gibi birçok gazeteciyle arasi iyidir. Ben 4 bin 800 TL para ödeyerek bir bilezik aldim. Bunun parasini da pesin ödedim. Bunu da Teymur otelde taki olarak taktim. Bu kuyumcu tamamen uydurmadir” ifadelerini kullandi.

Sanik Sadik Onur Mert, “Ibrahim Ay’i mesleki anlamda taniyorum. Selçuk arada benim kafeme gelir oradan tanirim. Mahmut Özkiliç davasiyla alakam yoktur. Beraatimi talep ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Kuyumcu Çetin K. ise Ibrahim Ay’i sahsen tanidigini ancak kendisinden 480 bin TL’ye altin almadigini söyledi.

Çetin K. Ibrahim Ay’in kendisinden grami 479 TL’den 4800 TL’lik bir bilezik aldigini ve parasini da pesin ödedigini belirtti.

Sanik Mahmut Polat, de önceki savunmalarini tekrar ettigini belirterek, "Ibrahim Ay’i tanimiyorum. ile görüstüysem, taniyorsam, çocuklarimin ölüsünü kucagima alayim. Selçuk Yigit’e bu sekilde ifade verdirenleri kim ögrettiyse ayni seyi onlar yasasin" dedi.

Saniklardan Irfan Güçyetmez, “Yilmaz bana ‘yapar misin’ dedi.

Ben de yaparim dedim. Korkutmak istedik ayagina siktik. Arabanin lastiklerini patlatma fikrini Yilmaz Duman söyledi.

Ikimiz beraber patlattik. Mahmut Özkiliç’in evinin oraya motosikletle gidip geliyorduk. Sonra Mahmut çikinca silahla ayagina ates ettim. Ancak yere düsmeyince iskaladigimi düsünerek tekrar ates ettim. O esnada düsünce gögsüne geldi kursun. Bu is için para almadim bize bu adam kötüdür, Kumarbazdir. Dediler onun için vurdum” dedi.

“Selçuk Yigit bana sik dedi”

Yilmaz Duman ise, “Selçuk Yigit çok sevdigi bir is adaminin kizina birinin musallat oldugunu ve bunun ayagina sikmami istedi. Bir gün sonra bana Mahmut Özkiliç’in fotografini getirdi. Isminin ümit oldugunu söyledi.

Beni kandirdi. Selçuk’la evinin önüne gittik. Bana evini gösterdi. Selçuk, ‘Irfan yapsin’ dedi.

Amacimiz sadece ayagina sikmakti. Irfan’a sag bacagina tek kursun sik dedim. Selçuk bu is için 60-70 bin TL teklif etti” seklinde konustu.

“Selçuk’un babasi sikayetçi olmamam karsiliginda gerçekleri anlatacagini söyledi”

Müsteki Mahmut Özkiliç ise, “Benim ne adliyeyi ne polisi nede süreci etkileyebilecek bir gücüm yok. Olsaydi Ibrahim Ay 4 senedir disarida olmazdi. Beni annemin gözü önünde vurdular. Ben Selçuk Yigit’in babasiyla bir araci ile haberlestik. Babasi oglu Selçuk Yigit’in sikayetçi olmamam karsiligi gerçekleri anlatacagini söyledi.

Ben kimseye bir sey teklif etmedim. Gerçeklerin ortaya çikmasini istiyorum. Neredeyse bana sen vurulmadin diyecekler” seklinde konustu.

Sanik Ibrahim Ay müsteki Mahmut Özkiliç’a ’’Ileri Gazetesinde Ali Yener, sizi bir otelde agirlayarak ’Ibrahim Ay’a vurun, yipratin’ dedi mi’’ diye sordu. Mahmut Özkiliç ise, görüstügünü belirterek o tarihte Ileri Gazetesinin daha kurulmadigini ifade etti.

Bunun üzerine ise Ibrahim Ay Mahmut ile Ali Yener’in yaninda gazeteci Murat Güres’inde oldugunu ve kendisinin dinlenmesini istedi. Bunun üzerine salonda bulunan Murat Güres tanik sifatiyla dinlenmesi için disariya çikarildi.

Durusma 3 Mart tarihine ertelendi

Mütalaaya karsi sanik Ibrahim Ay, “Hiçbir suçlamayi kabul etmiyorum. Telefonunda hiçbir program yoktur. Üzerime atili suçlamalari kabul etmiyorum. Yalan dolan bir mektuptan dolayi buradayim beratimi talep ediyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, dinlenmeyen taniklarin bir sonraki durusmaya zorla getirilmesi ve tüm saniklara ait dijital verilerin uzman adli bilisim uzmanlarinca incelenmesi, /ICQ’ programiyla ilgili programin indirmeden reklam sitelerinden gelen iletilerle telefonda görülüp görülemeyecegine iliskin bilirkisi raporu düzenlenmesine ve tüm saniklarin tutukluluk halinin devamina karar vererek durusmayi 2023’ün mart ayina erteledi.
Kaynak: İHA