Osmanli'dan Günümüze Kadar Ulasan Yüzlerce Antikayi Is Yerinde Sergiliyor

Kirikkale’de 63 yasindaki vatandas, aralarinda Osmanli’dan günümüze kadar ulasan esyalarinda bulundugu yüzlerce antikayi is yerinde sergiliyor. Is yerini ziyaret eden Vali Bülent Tekbiyiklioglu, esyalar hakkinda bilgi aldi.

Osmanli'dan Günümüze Kadar Ulasan Yüzlerce Antikayi Is Yerinde Sergiliyor
Kirikkale’de 22 yildir bilgisayar sektöründe çalisan 63 yasindaki Serçesme Demirhan, evde biriktirdigi antika koleksiyonunu is yerine tasidi. Osmanli’dan günümüze kadar ulasan esyalarin da bulundugu 500’ün üzerindeki antikayi is yerinin raflarinda sergiliyor. Is yerini adeta müzeye çeviren Demirhan, Abdülhamid döneminden kalma sandik, pikap, kama, radyo, saat, plak, terazi, gaz lambasi, ibrik, gügüm, daktilo, mutfak ürünleri, gramofon gibi antika esyayi vatandaslarin begenisine sunuyor. Esyalarin arasinda yaklasik 200 yillik tüfek ve kiliçlar da yer aliyor. Vali Bülent Tekbiyikoglu, is yerinde ziyaret ettigi Serçesme Demirhan’dan esyalarin tarihi geçmisiyle ilgili bilgi aldi. Vali Tekbiyikoglu’nun dikkatini çeken ise tüfekler ve kiliçlar oldu. Demirhan, 80 yillik oldugu degerlendirilen kandili de Vali Tekbiyikoglu’na hediye etti.

Serçesme Demirhan, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, is yerinde Osmanli döneminden kalma esyalarin da bulundugunu ifade ederek, en eskisinin 200 yillik tüfek ve kiliç oldugunu söyledi.

Is yeri hakkinda bilgiler aktaran Demirhan, bilgisayar sektöründe çalistigini ve ayni zaman da koleksiyonculuk yaptigini belirtti.

Evde biriktirdigi esyalari is yerine tasimasinin ardindan insanlarin ilgi gösterdigi ifade eden Demirhan, "Sayin Valim isyerime geldi ürünlerimize bakti. Onlarin tanitimini yaptim. Valimizin de hosuna gitti Kirikkale’de böyle bir yerin oldugunu ilk defa gördü. O da gençliklerindeki ürünleri bize anlatti. Öyle bir bilgi alisverisimiz oldu. 80 yillik bir kandilimiz vardi" dedi.

Yaklasik 500’den fazla esyanin oldugunu anlatan Demirhan, "Lambalarimiz kantarlarimiz var Osmanli’dan kalma. Gramofonlarimiz, kiliçlarimiz, tüfeklerimiz var bunlarin bazisi Osmanli’dan kalma. Tencere, tava, lüks lamba, haçlarimiz var. Hz. Isa’ya Hz. Meryem’e ait mamuller. Tabi yeni ürün bunlar. 500’den fazla ürünümüz var. Tüfeklerimiz eski doldurma tüfekler çakmakli. Iki adet biri tekli biri çiftçi 150 yil üstüdür bunlar. Osmanli’dan kalma kamalarimiz var 1800 yildan kalma. Kiliçlarimiz var o da Osmanli’dan kalma. Tören kiliçlarimiz var o da 80 yillik civari" diye konustu.

Kaynak: İHA