Arama Kurtarma Köpekleriyle Uygulamali Egitim Veren Tek Üniversitede Gelecegin Köpek Egitmenleri Yetisiyor

Türkiye’de arama kurtarma köpekleriyle uygulamali egitim veren tek üniversite olan Gümüshane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümünde gelecegin arama kurtarma köpegi egitmenleri yetisiyor.

Arama Kurtarma Köpekleriyle Uygulamali Egitim Veren Tek Üniversitede Gelecegin Köpek Egitmenleri Yetisiyor
Gümüshane Üniversitesi Kürtün MYO Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü, Türkiye’de arama kurtarma köpekleriyle uygulamali egitim veren tek üniversite olarak fark olusturuyor.

Arama Kurtarma Teknikleri dersi kapsaminda köpeklerle uygulamali olarak egitim veren üniversitede gelecegin köpek egitmenleri yetisiyor. Ögrencilerin gönüllülük esasina göre katilim sagladigi uygulamali egitimlerde ‘Yaman’ isimli arama kurtarma köpegiyle havlama kutusu egitimi, arama metotlari ve temel itaat çalismalari ile araç içerisi ve enkaz altinda arama çalismalari yapiliyor.

Bölümde ayrica ‘Yaman’in bakimi özellikle köpekten korkan ögrencilerin sorumluluguna verilerek, korkularini da yenmeleri saglaniyor.

Uygulamali dersleri hayata geçirebilmek için AFAD ve emniyet teskilatindan egitimler alarak tecrübelerini ögrencilerine aktaran Gümüshane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü Ögretim Görevlisi Erdem Soylu, Türkiye’de bu alanda uygulamali egitim veren tek üniversite olmanin gururunu yasadiklarini söyledi.



“Köpekle uygulamali olarak egitim veren tek üniversite olmanin da gururunu yasiyoruz”

Çalismalari tamamen gönüllü ekiplerle yaptiklarini söyleyen Erdem Soylu, “Sivil Savunma ve Itfaiyecilik Bölümü ögrencilerimize K9 egitimi verebilmek adina okulumuzda böyle bir tesis kurmak istedik. Ülkemiz bir afet ülkesi, buradaki amacimiz ögrencilerimizin köpekle arama tarama egitimi nasil verilir, bu temeli üniversitelerde alip AFAD ve itfaiye teskilatlarinda istihdam edilmesini saglamak. Bu tesisi kurarken Samsun AFAD tarafindan iki kez 15’er gün egitime tabi tutuldum. Orada temel egitim aldiktan sonra ögrendigim bilgileri burada ögrencilerime aktariyorum. Su anda temel seviyedeyiz ama bizim buradaki hedefimiz ülkemizde bir afet oldugu durumda köpegimizi öyle bir yetistirelim ki olaya ilk müdahale eden ekipler arasinda yine ögrencilerimizle birlikte faydamiz olsun. Bizim Arama Kurtarma Teknikleri diye bir dersimiz var. Bu dersin içerisinde Kentsel Arama ve Kurtarma diye bir bölüm var. Kentsel arama dedigimiz alanlar göçükte ve depremde arama. Arama çesitlerinden bir tanesi de köpekle arama. Cihazla arama, köpekle arama, insanla arama diye. Köpekle arama eksik kaliyordu egitimlerimizde. Biz genelde projeksiyon üzerinden anlatirdik. Daha sonra bu okulumuzda uygulamali neden olmasin diye düsündük ve bir girisim içerisinde bulunduk. Köpegimizi 40 günlükken getirdik buraya. AFAD ve emniyet teskilatindan desteklerle önce kendimi egitmeye çalistim. Temel seviyede köpege nasil yaklasilir, köpekle arama nasil olur, köpegin bakimi nasil olur bunlari ögrendikten sonra ögrencilerimize kur kur egitimler vermeye basladik. Gönüllü ekiplerle yapiyoruz. Havlama kutusu, köpekle arama metodlari, köpekle temel itaat çalismalarini birlikte yapiyoruz. Buradaki amacimiz ülkemize faydali ögrencileri buradan mezun etmek. Arastirmalarimiza göre Türkiye’de Sivil Savunma ve Itfaiyecilik programlarinda köpekle uygulamali olarak egitim veren tek üniversite olmanin da gururunu yasiyoruz” diye konustu.



“Bu egitimi üniversitede almamizin bize katkisi çok oluyor”

Türkiye’de köpekle egitim veren tek üniversitede oldugu için çok sansli oldugunu dile getiren Sivil Savunma ve Itfaiyecilik 2. sinif ögrencisi Onbasi Ilayda Nur Yüksekdag ise “Itfaiye egitimlerimizin disinda köpekle arama egitimlerimiz de çok eglenceli geçiyor. Türkiye genelinde Sivil Savunma ve Itfaiyecilik programinda köpekle uygulamali egitim konusunda tekiz. Bu yönden çok sansliyiz. Köpeklerle sabah, ögle ve aksam olmak üzere 3 egitimimiz var. Havlama egitimi veriyoruz, sag sol yön çalismasi yapiyoruz, enkazlarda arama kurtarma ögretiyoruz. Onun disinda köpekle oyunlar oynuyoruz güzel vakit geçirsin diye. Asiri derece köpek korkum vardi bunu ‘Yaman’ ile birlikte atlattim diyebilirim. Bu egitimi üniversitede almamizin bize katkisi çok oluyor. Erdem hocamiz bize her seyi ögretiyor. Atandigimiz zaman da bu egitimlerin hakkini verecegimizi düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ilk geldigimde köpekten korktugum için kaçtim”

K9 köpegi ‘Yaman’in bakimindan sorumlu Sivil Savunma ve Itfaiyecilik 2. sinif ögrencisi Halit Un da “Ben buraya ilk geldigimde Erdem hoca köpekle egitim yapiyordu ben de tam üniversiteye girecegim zaman tasmasi da Erdem hocanin elinde degildi. O beni görünce heyecanlandi sanirim üstüme dogru kosmaya basladi, ben de köpekten korktugum için ben de kaçtim. Orada briketler vardi onlarin üzerine çiktim. Ben çikinca o da çikti. Baya korkunçtu ama bu korkuyu hocamiz sayesinde yendim. Köpekle egitim yapa yapa hasir nesir olduk” dedi.

Kaynak: İHA