Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Biz Atamalari Liyakatle Yapiyoruz, Sizin Döneminizdeki Gibi Torpiller Yok'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, atamalarin liyakatle yapildigini belirterek, "Içeriden de var disaridan da var. Tekrar atamayi daha önceki görevine göre yapiyoruz. Sizin döneminizdeki gibi torpiller yok bizde” dedi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusogu, bakanliginin 2023 bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularini yanitladi. Suriye ile siyasi düzeyde herhangi bir planlanmis görüsmenin olmadigini belirten Bakan Çavusoglu, “Kibris ve Yunanistan konusunda ABD’nin terazisi bozuldu. Bu konuda da hep birlikte mücadele etmemiz lazim. ABD’ye gerekli uyarilari yaptik. Son zamanlarda daha dengeli açiklamalar yapmaya basladilar ama bu yetmez. Bununla tatmin olmamiz mümkün degil” diye konustu.



“Bütün büyükelçiler bakanligimiza çagrildi, gerekli uyarilar yapildi”

Vize taleplerinde yasanan sikintilara iliskin gelen soruyu yanitlayan Bakan Çavusoglu, “Vize sorunu hepimizin sorunu. Elinizi vicdaniniza koyun. Bu vizeyi geciktiren ülkelerin hangisine açikça elestiri yaptiniz? Burada bizi suçlamaya kalkiyorsunuz. Sürekli görüsüyorsunuz, kaç defa baski yaptiniz? Kaç defa bizim çabalarimiza destek verdiniz. Bir sürü temaslarda bulunduk. Bakanlarla görüstük. En sonunda tüm büyükelçileri Bakanligimiza (Bakan Yardimcisi) Sedat (Önal) bey ve (Bakan Yardimcisi) Faruk (Kaymakci) bey çagirdilar. Gerekli uyarilari yaptilar ve geregini de yapacagimizi kendilerine söylediler. Nitekim ABD dahil bazi ülkeler hizlandirmaya basladi ama yetmez” açiklamasinda bulundu.

“Fiyatlarin olusmasi için Türkiye bir merkez olma özelligini zaten kazanmis”

Bakan Çavusoglu, Rusya’nin Türkiye’ye ‘gaz merkezi’ kurulmasi önerisi konusunda ise, “Ben burada bir tehdit görmüyorum. Bu teklifin hedefi Avrupa piyasalari. Biz su anda yüzde 60’tan yüzde 40’a 44’e düstük Rusya’ya bagimlilikta. Çünkü çesitliligimizi artiyoruz. Fiyatlarin olusmasi için Türkiye bir merkez olma özelligini zaten kazanmis. Avrupa’dan bir talep yoksa zaten bir boru hatti insa etmesinin zaten bir anlami yok” ifadelerini kullandi.

“Hiç vatandaslardan bu sene gaz kesintisi olacak, bu sene gazimiz elektrigimiz olmayacak diye evet fiyatlardan sikayet ediyorlar ama bir endise getiren duydunuz mu?” diye soran Bakan Çavusoglu, söyle devam etti:

“Gazim yok diye bir endisesi var mi? Bu nedendir biliyor musunuz? Yillarca izledigimiz akilli stratejik politikalarin bir neticesidir. Avrupa’da 19’a 20’ye sabitledir sayin (HDP Istanbul Milletvekili Garo) Paylan. Çünkü tasarruf etmek zorunda sikinti var. Bu sene çözüm bulamazlarsa rezervleriyle kisi geçirirler ama gelecek sene daha büyük sikinti var. Biz Türkiye olarak sadece kendimizi düsünmüyoruz.”

F-35 konusunda bir sey söylemenin zor oldugunu dile getiren Çavusoglu, F-16 konusunda görüsmelerin sikintisiz devam ettigini bildirdi.

“Iç hukuk yolu isliyor”

Osman Kavala konusunda sorulan soruya iliskin ise Bakan Çavusoglu, “Mahkeme teknik olarak Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin kararini uygulamistir. Diger suçlardan dolayi tutuklulugu devam etmistir. O suçlamalardan dolayi da bir hüküm yemistir. Iç hukuk yolu isliyor. Hosunuza gitse de gitmese de bu bir gerçektir” dedi.



“Türkiye’de kim para akliyor da Türkiye’yi töhmet altinda birakiyorsunuz?”

FATF’in Gri Listesi konusunda Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirdigine deginen Bakan Çavusoglu, “Arkadaslar Türkiye’de kim para akliyor da Türkiye’yi töhmet altinda birakiyorsunuz? Söylediginiz seyler kabul edilebilir seyler degil. Türkiye’de kaç tane oligarkin parasi var su anda da bunu söylüyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

“Sizin döneminizdeki gibi torpiller yok”

1927 yilinda Disisleri Bakanligina disaridan atama yapilabilecegine dair kanun çiktigini söyleyen Çavusoglu, “Biz (atamalari) liyakatle yapiyoruz. Içeriden de var disaridan da var. FETÖ’den dolayi biraz da eleman sikintimiz var. Ama bu disaridan atamaya mazeret olsun diye söylemiyorum bunu. Tekrar atamayi daha önceki görevine göre yapiyoruz. Sizin döneminizdeki gibi torpiller yok bizde” seklinde konustu.

Kaynak: İHA