Dogu Karadeniz'den Dünyaya Kedi Kumu Ihraç Ediyorlar

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Ordu’nun Ünye ve Fatsa ilçelerinde beyaz kalsiyum bentonit ocagindan temin edilen ham madde ile kedi kumu üretiliyor. Yüksek kalite ve rezerve sahip bentonit madenleri sayesinde üretilen dogal kedi kumu yurtdisina ihraç ediliyor.

Dogu Karadeniz'den Dünyaya Kedi Kumu Ihraç Ediyorlar
Dünyada en kaliteli kalsiyum bentonit yataklarinin bulundugu Karadeniz’den yapilan kedi kumu ihracati son yillarda giderek artiyor. Özellikle Ordu’nun Ünye ve Fatsa ilçelerinde yüksek kalite ve rezerve sahip beyaz bentonit madenlerinden temin edilen ham madde ile üretilen kedi kumu yurtdisinda yogun talep görüyor. Trabzon merkezli bir firma tarafindan dogal bir sekilde islenerek üretilen kedi kumu yapilan Ar-Ge çalismalarinin ardindan Ingiltere, Rusya, Lübnan, Belçika ve Isviçre gibi ülkelere ihraç edilmeye baslandi.

Bölgeden yapilan kedi kumu ihracati ile ilgili bilgiler veren is adami Necati Kazaz, 58 ülkeye numune gönderdiklerini belirterek dogal sekilde üretilen kedi kumuna ülkelerin ilgi gösterdigini söyledi.

52 ülkeden cevap beklediklerini kaydeden Kazaz, “1,5 yil önce bir arastirma yaparak Ordu’da bir maden ile bu ise basladik. Çalismalarimizi uzun süreli nasil yapabiliriz diye düsünürken madenden çikardigimiz ham madde ile kedi kumu yapabilecegimizi anladik. Hizli bir sekilde Ar-Ge çalismalarini tamamladigimiz kedi kumu ile bayi baglantilari kurduk. 58 ülkeye ürünün numunelerini gönderdik. Ürünün kalitesi ile ilgili olumlu dönüsler aldik. Ilk etapta 6 ülkeye ürün ihraç ettik. Kedi kumunu ihracat ettigimiz ülkelerin basinda Ingiltere geliyor. Londra’da bir depo kurduk o depoda birebir kendi ürünümüzü piyasaya sunduk. 158 tane pet shop olan bir bayi ile anlastik. Kendi depomuz ve kendi sevkiyatimiz ile Londra’da bu sekilde basladik. Rusya, Lübnan, Belçika ve Isviçre’ye konteyner ile kedi kumu gönderdik. 52 ülkeden cevap bekliyoruz. Insallah onlarda da güzel cevaplar gelecek. Kaliteden hiç süphemiz yok” dedi.



“Kedinin ayagina yapisan tanecikler yok denecek kadar az”

Bentonit alaninda Ordu’nun rezerv ve kalite olarak önde oldugunu kaydeden Kazaz, “Ünye ve Fatsa’da çikan kaliteli hammadde bellidir. Fabrikalar asagi yukari ayni kalite ürün üretir. Fakat isleyislerin farklilik var. Bir firma daha dikkatli üretim yaparken, baska bir firma ise oluruna birakarak üretim yapiyor. Ünye ve Fatsa’da çikan ürün fark budur. Onun disinda farklar yok. Baska illerde çikan bentonitlere baktigimiz zaman kalite anlaminda Ordu’nun ürünü diger ürünlerden kalitelidir. Çünkü bunun topaklasmasi, kokuyu hapsetmesi arti toz olayi ve kedinin ayagina yapisan taneciklerinin yok denecek kadar az olmasidir. Ülkemizde ve dünyada maddiyata daha çok önem verildigi için ilk önce nasil para kazanabiliriz diye bakiyorlar. Biz ona bakmiyoruz biz markayi nasil büyütebiliriz ona bakiyoruz. Markamizi dünyaya tanitmanin pesindeyiz. O yüzden paketi ve sunumu olsun yaptigimiz kisa süredeki basari ile amacimiz kaliteyi öne çikarmak ve insanlara güzel hizmet sunmak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA