Mütesebbis Kadinlar Açiklamasi Sifirdan Basladilar, Inanilmazi Basardilar

Samsun’da sifirdan basladiklari is hayatinda inanilmazi basaran mütesebbis kadinlar, gençlere örnek oluyorlar. Yüzlerce kisiye istihdam saglayan kadinlar, basarilariyla parmak isirtiyorlar.

Mütesebbis Kadinlar Açiklamasi Sifirdan Basladilar, Inanilmazi Basardilar


Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen “Nasil Basardik, Kadin Girisimciler Anlatiyor” etkinliginde is kadinlari basari hikayelerini anlatti. Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Kampüsü’nde bulunan TEKNOPARK Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik alaninda basari saglamis kadinlar ögrencilerle bulustu. Konferans Salonu’nda ilk olarak ögrencilere seslenen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bu hareket bu girisim son derece degerlidir. Basari hikâyeleri biraz daha geriye giderseniz biyografi okumalari tecrübenin bilinçaltina kazindigi transfer edildigi bir süreçtir. Biyografi okumalari sadece kisiyi tanimak degildir. Onun hayattaki basarilari dikkate alinmasi ögrenilmesi ve onun üzerinden kendi hikâyenizi yazabilme açisindan bir pencere aralar. Basari hikâyeleri ise bir baskasinin basari hikâyesini bilmek degildir. Baska bir anlam ifade eder. Onun nasil basardigini, kendi sartlarinda onu nasil basardigini ögrendiginizde kendi sartlariniza indirerek kendi basari hikâyenizi yazabilmek için size bir imkân saglayacaktir. Birebir kopyalamak dogru degildir. Ona bakarak kendi hikâyenizi yazabilecek bir strateji gelistirmek bir hedef gelistirmek ve gayretle çabaya yürümek burada önemli olandir. Size bir vizyon olusturan, sizin düsüncenizi projelendirmeniz açisindan imkan saglayan ve danismanlik yapacak bir kadroya sahip. Ümit ettigimiz sey, sizin üniversite yillarinizda kendi girisiminizi gerçeklestirmeniz. Hiçbir basarisizlik basarisizlik degildir. Tesebbüs etmeniz ve sadece denemeniz bile bir basaridir. Üniversite yillarinizi hayatinizin bir kampi gibi degerlendirin. Denemeyi asla ihmal etmeyin. Denemekten çekinmeyin. Basarisizliklar size sadece o yolun dogru olmadigini ya da bu tesebbüsün zamanlama olarak dogru olmadigini ögretir. Eger alfabeyi tek harfle okuyorsaniz yapacaginiz bir sey yok. A tesebbüsü basarisizsa geri kalan 28 harfi hesaba katin. Mutlaka birinde basaracaksiniz. Hayal kurun ve kurdugunuz hayalin pesinden gidin” dedi.



Baskan Demir: “Her zaman daha iyisini hedefleyin”

Kadin patronlarin hikayelerinin gençlere ilham olacagina inandigini söyleyen Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Kaybetmek, basarisiz olmak kötü bir sey degil. Oradan alacaginiz ders ve tecrübeyi sonraki yasaminizda uygularsiniz. Her zaman daha iyisini hedefleyin. Yaptiklariniz ve yapmadiklarinizla hayatinizi sekillendireceksiniz. Nerede olursaniz olun, kendiniz, aileniz, sehriniz ve ülkeniz için hep pozitif olun. Gençliginizi yasayin. Ailenizle beraber mutlulugu hedefleyin. Mutlulugu hedeflerseniz hep mutlu olursunuz. Hedeflerinizi koyun, her zaman daha iyisini hedefleyin. Bu azimle yaparsaniz basaracaginiza inaniyorum” diyerek ögrencilere tavsiyelerde bulundu.

"Etrafi süpürerek basladim, 300 kisi çalistiriyorum"

Protokol üyelerinin konusmalarinin ardindan konusan kadin girisimciler basari hikâyelerini anlatti. Konusmacilardan tekstil fabrikasi sahibi is kadini Aysun Macit, “1989 yilinda bu sektöre basladim. Çalismaya basladigim ilk yillarda kendi is yerimin olmasi gibi hayallerim vardi. Ilk asamada is yerini toplayarak, etrafi süpürerek baslayip 3 ay boyunca da bu sekilde çalismaya devam ettim. Bu asamadan sonra yavas yavas makine ögrenmeye basladim. Tabii ki o zamanlar günümüzdeki sartlar ile esit degildi. Otomatik makineler yoktu. Milli egitimin su anki vermis oldugu profesyonel usta ögreticiler yoktu. Isimizi aksatmadan insanlarin etrafinda kosturmak zorunda kalarak 7 yil boyunca makineci dönemimiz oldu. Sonra patronum tarafindan seflik konumuna yükseltildim. Su anki oldugum konumda 2016 yilinda bir girisimci olarak 48 bin lira seklinde verilen ücret ile kendime öz kaynak olarak yerimi kurdum. Isi kurdugum zaman 7 makine ile baslamistim. 7 makinadan sonra tam 2 yil boyunca 34 makineye çiktim. Son süreçlerde de 2018 yilinda 54 kisiyle suan kurmus oldugum 4 bin 200 metrekarelik bir yer kiraladik. Bu 4 bin 200 metrekarelik yerde de suan tam olarak 300 kisi çalistirmaktayiz. Ispanya basta olmak birçok yerden bizlere mamuller geliyor. Biz bunlari alarm sistemleri dahil birçok sistemlerini ayarlayarak ülkelere gönderiyoruz" seklinde konustu.



"Hayalinizin pesinden gidin"

Unlu mamul isi yaparak istihdam saglayan konusmacilardan Nuran Keles, “Siz ne kadar basarili olursaniz olun arkanizda bir destegin, maddi bir destegin olmasi gerektigini insan yasayinca anliyor. Ilk ise basladigimda korkarak baslamistim. Ilk etapta basvururken çok korktum. Yapamayacagim, üstesinden gelemeyecegimi zannettim. Baktim ki devletin o kadar güzel tesvikleri var ki onlari duyunca neden ben de yapamayayim ki dedim. Daha önce evden satis yapiyordum. Daha sonra is yerini açtim. Gerçekten devletin destegi olmasaydi bugün buralarda olmazdim. Bugün unlu mamuller satarak yurt içi yurt disina birçok ürün gönderiyoruz. Tabii bunlar ekiple olan seylerdir. Yaninizda ekip çok saglam olunca bir seyler basarabiliyorsunuz. Ailenin destegi çok önemlidir. Severek yaptigini her is bence basaridir. Ben okumadim ama bir meslek sahibi oldum. Gerçekten bir is yapmaktan korkmayin. Hayalinizin pesinden gidin” ifadelerini kullandi.

"2 yil boyunca mantarlari bebek arabasi ile tasidim"

Mantar isi yapan Cennet Kaya Uslu, "Sevdigim bir seyi ben meslek haline getirmek istiyordum. Kendimi girisimci olarak degil iyi bir çiftçi olarak tanimlamak istiyorum. Mantar üretmeye 2014 yilinda basladim. Küçük bir odada Sosyal Yardimlasma Vakfi’nin gelir getiricisi projesi çerçevesinde aldigim krediyle basladim. Çok heyecanli bir sekilde isimi kurdum. Her gün arabam olmadigi için çikan mantarlarimi 2 yil boyunca Saathane Meydani’na bebek arabasi ile tasidim. O kadar hevesli bir sekilde ben buna devam ettim. Para kazandikça isi büyütmek istedim. Genç çiftçi hibesinden yararlanarak Taflan bölgesinde 400 metrekareye yakin bir mantar tesisi kurdum. Çok güzel gidiyordu. Yillik 50 ton mantar üretiyordum. 2020 yilinda yogun kar yagisindan dolayi çadirlarim çöktü. Pes etmedim. Her sonun yeni baslangiçlara gebe oldugunu düsünen bir insanim. Büyüksehir Belediyesi’nden yeni bir yer kiraladim. Yeni bir olusuma gitmek istedim. Bu meslegi çok severek yapiyordum. Büyüksehir’den kiraladigim yere mantarhanemi tasidim. Ek ürün olarak çilek ürettim. Baslarken hayallerim çok büyüktü. Hala çok büyüktür. Ürettigim mantar, çilek ve tibbi aromatik bitkilerle etrafimdaki kisilere geçim imkani sunuyorum” açiklamasinda bulundu.

"Bize yufka makinesi diye lahmacun makinesi sattilar"

Unlu mamul isi yapan Fatma Saglam ise sunlari söyledi:

"Egitimlerden aldigim cesaret ile ne is yapayim diye basladigim düsüncelere Havza’mizin sac ekmegi denilen ve daha çok kis aylarinda tüketilen ekmekten ilham alarak girisimlere basladim. Ama bu sac ekmegi mahallelerde imece usulü dedigimiz sekilde yapilmaktaydi. Bunun bir üreticisinin olmamasi dikkatimizi çekti ve bu ise baslamayi karar verdik. Bu sekilde önce projemi yazip teslim ettim. Is yerimi açtim ve Samsun’da birkaç tane yufka dükkani gezdik. Makineleri almaya basladigimizda acemiligimizin ilk darbesini yemis olduk. Bize yufka makinesi diye lahmacun makinesi sattilar. Is yerimizi açmadan 1 gün öncesinde prova yapalim dedik ve imece usulü yufka yapan teyzeleri bana ögretsinler diye is yerime topladim. Ilk baslarda bu sikintilardan dolayi dibi gördük diyebilirim. Daha sonra teyzeler bana yufkacida çalismis birisini önerdi. O da bana yardimci olmayi kabul etti. Bu olaydan sonra hikayem yükselise geçmeye basladi.

"

Ayrica is kadinlari Aysen Pehlivan, Hacer Üstündag, Ebru Sencan da birer konusma gerçeklestirdi. Etkinlik Rektör Yavuz Ünal’in kadinlara hediye takdimi ile son buldu.
Kaynak: İHA