Kuzey Kore 3 Füze Atesledi, Japonya'nin Üç Eyaletinde Alarm Verildi

Kuzey Kore’nin biri kitalararasi balistik füze oldugu degerlendirilen 3 füze atesledigi bildirildi. Ilk füzenin takip ettigi yörüngenin risk olusturmasi nedeniyle Japonya’nin Miyagi, Yamagata ve Niigata eyaletlerinde ulusal acil uyari sistemi alarm verdi. Bölge sakinlerine güvenli alanlara siginma çagrisi yapilirken, tren seferleri de geçici olarak askiya alindi.

Kuzey Kore 3 Füze Atesledi, Japonya'nin Üç Eyaletinde Alarm Verildi
Son günlerde gerçeklestirdigi füze denemeleri ile Güney Kore ve ABD’yi alarma geçiren Kuzey Kore, bu kez Japonya’ya gözdagi verdi. Japonya hükümetinden yapilan açiklamada, Pyongyang’in ülkenin dogu istikametine dogru biri uluslararasi balistik füze oldugu degerlendirilen 3 füze atesledigi bildirildi.

Güney Kore ordusunun Sunan bölgesinden sabah saat 07.40 siralarinda ateslendigini açikladigi ilk füzenin takip ettigi yörüngenin risk olusturmasi nedeniyle Japonya’nin Miyagi, Yamagata ve Niigata eyaletlerinde ulusal acil uyari sistemi "J-Alert" acil durum alarmi verirken, bölge sakinlerine güvenli alanlara siginma çagrisi yapildi. Ayrica bölgedeki hizli tren seferleri de alarm nedeniyle geçici olarak askiya alindi. Güney Pyongang bölgesinden sabah saat 08.39 itibariyla iki kisa menzilli balistik füze daha ateslendigi kaydedildi.

Japonya Basbakani Kishida: "Kabul edilemez"

Japonya Basbakani Fumio Kishida, Kuzey Kore’nin son günlerde gerçeklestirdigi füze denemelerini "kabul edilemez" olarak nitelerken, ilgili kurumlara herhangi bir hasar meydana gelip gelmedigini tespit etme ve kamuoyuna bilgi verme talimati verdigini söyledi.



Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ise, hükümetin Pekin’deki büyükelçiligi araciligiyla Kuzey Kore’yi protesto ettigini açikladi.

Kuzey Kore’nin bugün firlattigi füzelerin Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügü bilgisini paylasan Matsuno, 07.40 siralarinda ateslenen füzenin Japon Denizi üzerindeyken radardan kayboldugunu ifade etti.

Konuyla ilgili detayli incelemelerin sürdügünü vurgulayan Matsuno, ülkesinin Kuzey Kore’ye yanit vermek için Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Güney Kore basta olmak üzere uluslararasi camia ile isbirligini sürdürecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA