KKTC Meclis Baskani Töre Açiklamasi 'KKTC'yi Ve Türkiye'yi Asla Çignetmeyiz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Baskani Zorlu Töre, Kibris’taki meselenin sadece Kibrisli Türklerin davasi olmadigini belirterek, KKTC’nin sehitlerin ve gazilerin emaneti oldugunu ve asla çignetmeyeceklerini söyledi.

KKTC Meclis Baskani Töre Açiklamasi 'KKTC'yi Ve Türkiye'yi Asla Çignetmeyiz'
KKTC Meclis Baskani Zorlu Töre, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde (NEÜ) düzenlenen “Kibris’in Dünü ve Bugünü” konulu söylesiye katilmak üzere Konya’ya geldi. NEÜ Köycegiz Yerleskesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen söyleside konusan Zorlu Töre, Kibris’in Türk milletinin milli meselesi ve davasi oldugunu vurgulayarak, “Bu milli davanin özü Kibris’ta verdigimiz aziz sehitlerdir, kahraman gazilerdir. Özümüz milli davamizdir. Kibris’taki mesele Kibrisli Türklerin davasi degildir. Biz 1571’de atalarimiz Osmanli Devleti’nin Kibris Adasi’ni fethi ile Kibris’a yerlesmis Kibris Türkleriyiz. Kibrisli Türkler ne uzaydan, ne baska bir yerden Kibris’a yerlesmis degil. Anadolu’dan Kibris’a gidip kimileri fetih yoluyla oralarda kalmislar, kimileri de daha sonra Osmanli Devleti’nin oraya göndermesiyle yerlesmis. 1974 Baris Harekatiyla da orada kalanlar oldu. Daha sonra Anadolu’dan Kibris’a gelenler oldu. Kibris’taki nüfus yapisinin geçmisinde Konya, Karaman’in rolü çok büyüktür. Çünkü Kibris Türklerinin özünde Konya ve Karaman vardir. Baska bölgelerden de Kibris’a gelen Türkler vardir ama Karaman çok agirliklidir” dedi.



“KKTC bize sehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir”

Kibris’taki mücadelenin Istiklal Savasi’nin aynisi oldugunu ve hiç degisen bir tarafi olmadigini aktaran Töre, "Bize diyorlar ki gelin Mondros Ateskes Müzakeresi gibi bir anlasma yapalim. Çünkü su anda bir müzakereyle ateskes yapilmis degil. Birlesmis Milletlerin çagrisi üzerine Kibris ile ateskes oldu ama ateskes anlasmasi yoktu. Gelin Sevr Anlasmasi gibi bir anlasma yapalim, Türk askeri adadan çiksin, Kibris adasi Helen adasi olma yönünde bir firsat olusturulsun diyorlar. Biz de diyoruz ki KKTC bize sehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir. Bizden sonraki nesillere birakacagimiz en büyük emanet Türkiye’nin ve Türk ordusuyla bütünlesmemizdir, KKTC’nin varligidir. KKTC’yi ve Türkiye’yi asla çignetmeyiz. Onlar bizim bedenimizdeki can, damarimizdaki kandir, nefes aldigimiz yasamimizdir. Bize KKTC’yi ne Yunanlilar, ne Ingilizler, ne Fransizlar, ne Amerikalilar, ne de Moskoflar hediye etti. Kim hediye etti? O aziz sehitler, o kahraman mukavemetçiler, mücahitler, Mehmetçikler hediye etti. Onun için çignetmeyiz, teslim olmayiz” ifadelerini kullandi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da, Töre’nin Konya’ya gelmesinin, milli ve hassas konuda bilgilendirmelerinin herkes açisindan bir sans oldugunu belirterek, “Ögrencilerimizin, gençlerimizin böyle milli hususlarda hassasiyeti bizim için çok büyük bir kiymet” seklinde konustu.

NEÜ Rektör Yardimcisi Zekeriya Mizirak ise, "Türkiye’nin Kibris ile ilgisinin çok uzun tarihsel sürece dayandigini söyleyerek, “Kibris konusu Türkiye’nin milli bir davasi ve kirmizi çizgisidir. Dolayisiyla Kibris hayatimizin, gündemimizin bir parçasi. Kibris’in güvenligi Türkiye’nin güvenligidir. Eger Kibris’ta 70 yildir bir sükunet varsa bu Türk askerinin, ordusunun, devletinin sayesindedir” diye konustu.

Kaynak: İHA