Çanakkale Bogazi'nda 350 Metrekare Hayalet Ag Çikartildi

Tarim ve Orman Bakanligi, Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü tarafindan "Denizlerin Terkedilmis Av Araçlarindan Temizlenmesi Projesi" çerçevesinde Çanakkale Bogazi’nda Sahil Güvenlik Komutanligi’na bagli dalgiçlarin da yardimi ile 350 metrekare hayalet ag çikartildi.

Çanakkale Bogazi'nda 350 Metrekare Hayalet Ag Çikartildi
Tarim ve Orman Bakanligi, Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü tarafindan 2014 yilinda "Denizlerin Terkedilmis Av Araçlarindan Temizlenmesi Projesi" baslatildi. Proje bu yilda Sahil Güvenlik Komutanligi ekiplerininde destegiye Çanakkale bogazinda devam ediyor. Projeyle birlikte su ürünlerinin yasam alanlarinin korunmasi, terk edilmis av araçlarinin neden oldugu kontrolsüz avciligin engellenmesi, biyolojik ve ekonomik kayiplarin azaltilmasi dolayisiyla da balikçilik faaliyetlerinin canlandirilmasi hedeflenmekte. Su ürünleri avciligi sirasinda zemin yapisi, hava kosullari, ag çakismasi veya kullanim hatalari gibi nedenlerden dolayi denizlere terk edilmis aglarin ve av araçlarinin temizlenmesi amaciyla baslatilan projede tespit çalismalarinin ardindan terkedilmis aglar denizlerden Sahil Güvenlik Komutanligi’na bagli dalgiçlarinda yardimiyla çikartildi.

Çanakkale’de 2016 yilinda, Bozcaada ve Gökçeada çevresinde uygulamaya konulan proje sonucunda, 13 lokasyon belirlenmis bu lokasyonlarda 408 bin 200 metrekare denizalani taranmis ve 2 bin 670 metrekare ag denizlerden çikartildi.

2017 yilinda, Çanakkale Bogazinda, Ingiliz donanmasina bagli olan ve 1915 yilinda Alman deniz altisi tarafindan torpillenerek Çanakkale açiklarinda batirilmis olan Majestik batigi, Gelibolu önellerinde bulunan Barbaros Hayrettin Zirhlisi ve Kilitbahir önlerinde bulunan Kaptan Franko batigi basta olmak üzere belirlenmis olan 12 lokasyon da çalismalar gerçeklestirildi.

Bu lokasyonlar içerisinde 46 bin 500 metrekare alan taranmis ve 11 bin metrekare hayalet Ag denizden çikartildi.

2018 yilinda, Çanakkale Bogazinda ve Bogazin Marmara denizine açilan deniz sahalarinda Kemer, Sevketiye ve Çanakkale merkezinde belirlenmis olan 12 lokasyon da çalismalar gerçeklestirilmistir. Bu lokasyonlar içerisinde 20 bin metrekare alan taranmis ve 3 bin 750 metrekare hayalet ag denizden çikartildi.

2020 yilinda, 2 bin adet ahtapot tuzagi ve 3 adet algarna denizden çikartildi.

2021 yilinda ise Sahil Güvenlik Komutanligina bagli bulunan Dalis Arama Kurtarma Timi tarafindan 1 adet lokasyonda 1 bin metrekare alan taranmis ve yaklasik 500 metrekare hayalet denizden çikartildi.

2022 yilinda da devam eden Sahil Güvenlik Komutanligina bagli bulunan "Dalis Arama Kurtarma Timi" ile birlikte denizde 350 metrekare terk edilmis hayalet ag çikartildi.

Projeyle ilgili konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, “Denizlerimizde balikçilarimizin avcilik yaptigi esnada bazen kaza ile denizlerimize aglar düsebiliyor veya baska sebeplerden dolayi kasitli olarak birakilabiliyor. Bu birakilan aglar zamanla denizin dibindeki biyolojiye ciddi anlamda bozuyor, ekonomik kayiplara sebep oluyor. Ayni zamanda o bölgede ciddi anlamda bir çevre kirliligine neden oluyor. Bakanligimizda bu çerçeveden bakarak denizlerdeki hayalet aglarin temizlenmesine yönelik bir proje gelistirdi. Il müdürlügü olarak biz de bu projeyi 2016, 2017, 2018 ve 2021 yillari içerisinde uyguladik. Uyguladigimiz bu projede özellikle Çanakkale Bogazi, adalarimizin çevresi, ve Çanakkale’nin Marmara Denizi’ne açilan sahalarinda toplamda 41 lokasyonda dalislar yapildi. Bu dalislar neticesinde 500 bin metrekarelik bir alanin taramasi yapildi. Bu taranan alanlar içerisinde de yaklasik olarak 20 bin metrekarelik bir hayalet agi denizin disina çikardik. Ayni zaman 2 bin tanede ahtapot tuzagi dedigimiz av malzemesini denizin disina çikararak, bu projeyi devam ettirdik. Suanda da 2022 yilinda da projemiz devam ediyor. Balikçilarimizdan bir ricamiz olacak. Herhangi bir sekilde aglari denize düsebilir veya kaza ile kopabilir, avcilik esnasinda kendi aglarina takilan ‘hayalet aglari’ görebilirler. Bu noktada il, ilçe müdürlüklerimize haber verirlerse biz orada da çalisma yaparak buradaki hayalet aglari temizleriz” diye konustu.

Kaynak: İHA