Çin, Tiangong Uzay Istasyonu'na Görev Degisimi Için 3 Astronot Gönderdi

Çin, Tiangong Uzay Istasyonu’na Shenzhou-15 uzay araci ile görev degisimi için 3 astronot gönderdi.

Çin, Tiangong Uzay Istasyonu'na Görev Degisimi Için 3 Astronot Gönderdi
Çin, görev degisimi için Tiangong Uzay Istasyonu’na yeni astronotlar gönderdi. Çin Insanli Uzay Ajansi’na (CMSA) göre, Shenzhou-15 uzay araci yerel saatle 23.08’de (TSI 18.08) 3 astronot ile birlikte ülkenin kuzeybatisindaki Jiuquan Uydu Firlatma Merkezi’nden Long March 2F Y-15 tasiyici roketiyle uzaya firlatildi.

Shenzhou-15 uzay aracinda Çinli astronotlar Fei Junlong, Deng Qingming ve Zhang Lu görev aliyor. Misyonun komutanligini üstlenen Fei Junlong, 17 yil önce Shenzhou-6 misyonu kapsaminda uzaya gitmisti. Yas ortalamasi 52 olan 3 astronotun 10 yildan uzun bir süredir bu görev için egitildigi bildirildi.

Shenzhou-15 misyonu, Çin’in uzay istasyonunun insa sürecindeki son asamayi teskil ediyor. Çin’in uzay istasyonunda ayrica ilk kez yörüngede mürettebat degisikligi yapilacak.

Uzay istasyonunda 6 astronot 1 hafta birlikte çalisacak

Shenzhou-15’in, yörüngesine oturduktan sonra Tiangong Uzay Istasyonu’nun çekirdek modülü Tianhe ile hizli ve otomatik kenetlenme gerçeklestirmesi bekleniyor. Astronotlar, Shenzhou-15 uzay aracindan Çin’in uzay istasyonuna geçis yaptiktan sonra ise su an istasyonda görev yapan diger 3 astronotla yaklasik bir hafta birlikte çalismalar yürütecek.

Shenzhou-14 misyonuyla uzaya gönderilen 3 astronot ise kisa bir süre sonra yeryüzüne geri dönecek. Shenzhou-14, 5 Haziran’da uzaya gönderilmisti.

Astronotlar, 40’in üzerinde bilimsel deney ve teknik test de yapacak

Astronotlar, uzay istasyonunun astronotlarin uzun süreli kalislari için uygunlugunun test edilmesinin yaninda, deney kabinlerinin açilmasi, yüklenmesi ve denenmesi gibi görevleri yerine getirecek. Astronotlar, ayrica 40’in üzerinde bilimsel deney ve teknik test de yapacak, 4 kez uzay araci disinda faaliyet yürütecek.

Shenzhou-15 ile uzaya giden astronotlar, Çin’in uzay istasyonunda 6 ay kalacak. Üç astronot, ayrica istasyonun insasinin tamamlanmasina yardim edecek.

Öte yandan Çin, insanli uzay uçuslarini 2003 yilinda baslatti. Shenzhou-5 ile uzaya gönderilen Yang Liwei, uzaya giden ilk Çinli olmustu.
Kaynak: İHA