Tedirgin Eden Kuraklik Uyarisi Açiklamasi 'Bu Veriler, 58 Günlük Bir Su Kapasitemiz Oldugunu Göstermektedir'
Yagislarin azalmasi ve su kullaniminin artmasiyla birlikte dünya gündeminde kuraklik da yer almaya basladi. KOÜ Çevre Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli’de içme suyu olarak kullanilan barajlarda yagislarin azalmasiyla birlikte su sikintisi yasanmaya basladigini belirterek, "Bu veriler, 58 günlük bir su kapasitemiz oldugunu göstermektedir. Bu seneki yagislarin baslamasiyla bu süreci atlatabiliriz fakat ileriki yillarda nüfusun artisiyla ve bu sekilde kuraklik devam ederse su temini ve yönetimi konusunda, yerel yönetimlerin siki bir sekilde planlamalar yapmasi ve bu konuda projeler, çalismalar yapmasi gerekmektedir" dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Çevre Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli’nin bazi ilçelerinde içme suyu kaynagi olarak kullanilan barajlarin Yuvacik ve Namazgah oldugunu belirterek, Dilovasi, Gebze, Darica ve Çayirova’da ise Denizli ile Cumaköy göletlerinin kullanildigini ifade etti.
11 Kasim 2022 tarihinde Yuvacik Baraji’ndaki doluluk oraninin yüzde 21, Namazgah Baraji’ndaki oranin yüzde 47, Denizli ve Cumaköy göletlerinin doluluk oraninin yüzde 86 olarak kaydedildigini vurgulayan Prof. Dr. Veli, Sapanca Gölü’ndeki su miktarinin da bir miktar azalarak, 31,28 metre düzeyine indigini kaydetti.
"Bu veriler, 58 günlük bir su kapasitemiz oldugunu göstermektedir"
Prof. Dr. Veli, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bu doluluk oranlariyla toplam içme suyu kaynagimiz 28 milyon metreküp olmustur. TÜIK verilerine baktigimiz zaman Kocaeli’de belediyeler tarafindan içme ve kullanma suyu sebekesine çekilen kisi basina günlük ortalama su miktari 236 litre olarak hesaplanmistir. Kocaeli’nin nüfusu yaklasik 2 milyon olarak verilmektedir. Bu veriler, 58 günlük bir su kapasitemiz oldugunu göstermektedir. Bu seneki yagislarin baslamasiyla bu süreci atlatabiliriz fakat ileriki yillarda nüfusun artisiyla ve bu sekilde kuraklik devam ederse su temini ve yönetimi konusunda yerel yönetimlerin siki bir sekilde planlamalar yapmasi ve bu konuda projeler, çalismalar yapmasi gerekmektedir"
"Betonlasmanin önlenmesi gerekir"
Su kaynaklarinin azalmamasina iliskin çalismalarin yapilmasi gerektigini dile getiren Sevil Veli, "Dogal faktörlere karsi yapabileceklerimiz sinirli olsa da insani faktörlere karsi sunlari söyleyebiliriz; mevcut su kaynaklarinin maksimum verimle kullanilmasi ve su israfinin önlenmesi, betonlasmanin önlenmesi, havadaki nemi artirabilecek agaçlik alanlarin artirilmasi, kullanilmis sularin ileri düzeyde aritilarak yeniden kullanilabilmesi, dogaya zarar verecek gazlarin atmosfere saliniminin önlenmesi" diye konustu.
"Türkiye’nin 2040 yilina kadar su sikintisi çekmesi muhtemel"
Dünya Kaynaklari Enstitüsü tarafindan yapilan arastirmada tüm ülkelerin 2040 yilinda su sikintisi çekeceginin öngörüldügünü kaydeden Prof. Dr. Sevil Veli, su ifadeleri kullandi:
"Türkiye’de bu su sikintisi çeken ülkeler arasinda yer almakta ve bu 2040 yilina kadar su sikintisi çekmesi muhtemel. Bunun için neler yapabiliriz. Bu konuda en önemli faktörlerden birisi, tarimsal kurakligin etkisini azaltmak için farkli sulama sistemleri uygulamamiz gerekiyor. Burada daha çok basinçli sulama, yagmurlama, damlama, sistemlerine geçilmesi gerekmektedir. Ayrica kurakliga karsi dayanikli türler gelistirerek, bu türlerin ekimini yayginlastirmak ve topragin su tutma kapasitesini yükseltmek için toprakta organik madde birikimini artirmamiz gerekiyor"
"Kisi basina düsen yillik su miktarimiz bin 338 metreküp olarak verilmektedir"
Sadece Kocaeli’de degil, Istanbul, Bursa, Izmir ve Ankara’da da barajlarin doluluk orani ve su sikintisina iliskin çesitli haberlerin yapildigini söyleyen Sevil Veli, "Su an Türkiye nüfusumuz yaklasik 84 milyondur. Kisi basina düsen yillik su miktarimiz bin 338 metreküp olarak verilmektedir. Bu nüfusun artmasi ile yagislarin olmamasi kurakligin artmasina neden olacaktir. Tüketim sularinin yüzde 80’lik kismi atik su olarak kanalizasyon sebekesine verilmektedir. Aritma sonrasi büyük bir kismi alici ortama desarj edilmektedir. Su kitligi yasayan ülkelerde de özellikle aritilmis sularin ileri aritim teknolojileri ile yeniden aritilimi ve bunlarin yeniden kullanilmis su olarak kullanimi öneriliyor. Kocaeli’de tesislerimizin çogu atik sulari ileri aritim teknolojileriyle aritarak yeniden kullanilabilir haline geliyor" sözlerine ekledi.
